Στο 3,80% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

4 λεπτά ανάγνωση
6 Δεκεμβρίου 2022

Διατηρείται το καλό κλίμα στις αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα σε μία μικρή (0,5%) αύξηση των επιτοκίων της.

Τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω, ωστόσο «πλησιάζουμε το επίπεδο του λεγόμενου “ουδέτερου” επιτοκίου», ανέφερε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωσταντίνος Ηροδότου.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 2% από τον περασμένο Ιούλιο και οι αναλυτές εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση, κατά 0,5%, αυτήν τη φορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος σε συνέντευξή του εκτίμησε ότι η Τράπεζα θα πρέπει αναμφίβολα να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ κοντά στην κορύφωση του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ήμουν αρκετά σίγουρος λέγοντας ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε κοντά στο ανώτατο όριο του πληθωρισμού». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μίας πιο συγκρατημένης αύξησης των επιτοκίων, αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει να εννοεί συγκεκριμένα κατά 0,5%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ την Τρίτη (6/12), οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,80% έναντι 1,80% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,01%.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΔΔΗΧ: Στα €507 εκατ. οι προσφορές για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου – Υπερκάλυψη κατά 2,03 φορές

Με υπερκάλυψη και αύξηση της απόδοσης ολοκληρώθηκε η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου

Στασιμοπληθωρισμός στην Ευρώπη: Ο εφιάλτης της οικονομίας επιστρέφει

Ανησυχία προκαλεί στην ευρωπαϊκή οικονομία η αυξανόμενη πιθανότητα εμφάνισης στασιμοπληθωρισμού.

Ενεργειακό σοκ και ομόλογα: Ο πόλεμος ανεβάζει επιτόκια και πιέζει την οικονομία

Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή προκαλεί ήδη ισχυρές αναταράξεις στην