Ολόκληρη η Ευρώπη, ολόκληρος ο κόσμος και μοιραία κι η χώρα μας ζούμε τις σκληρές συνέπειες αρχικά της πανδημίας και μετά του ουσιαστικά παγκόσμιου πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία, γεγονότα που εξετόξευσαν τις τιμές αγαθών, υπηρεσιών και προϊόντων εξαιτίας της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, της μείωσης της παραγωγής και της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ακρίβεια στην Ελλάδα είναι ένα καθαρά εισαγόμενο φαινόμενο, που ουδεμία σχέση έχει με τις πολιτικές, που ακολουθούνται εδώ. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την μείωση των επιπτώσεων της ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά. Αλλα καμία κυβέρνηση παγκοσμίως δεν μπορεί να κατανικήσει την ακρίβεια.

Ζούμε σε πολύ δύσκολες κι αβέβαιες εποχές. Ανάλογες με αυτές που ζούσε ο κόσμος λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939. Ακόμα κι αν η τεράστια αυτή αναστάτωση δεν μετεξελιχθεί σε έναν θερμό πόλεμο με την άμεση εμπλοκή των, και πυρηνικών, υπερδυνάμεων (κάτι που όλοι απευχόμαστε), αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια, μετά την έκρηξη της πανδημίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πρωτοφανή ενεργειακή κι επισιτιστική κρίση, δικαιολογημένα πολλοί αναλυτές ήδη το παρομοιάζουν με τον Παγκόσμιο Πόλεμο της γενιάς μας, με επώδυνες κι άκρως απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ουδείς μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις. Όλοι όμως διαπιστώνουμε οτι σαφώς έρχονται δυσκολότερες μέρες. Κι ο χειμώνας, που θα ακολουθήσει το τέλος του φαινομενικά ανέμελου καλοκαιριού, με την εκτίναξη των τουριστικών ροών, θα είναι ο χειρότερος και δυσκολότερος των τελευταίων δεκαετιών.

Ακόμα κι αν δεν υπάρξει κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων, ακόμα και αν δεν γίνει χρήση πυρηνικών όπλων, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, έστω κι αν το ξορκίζει, η παγκόσμια οικονομική, ενεργειακή, επισιτιστική κρίση, που προοιωνίζεται ακόμα κι ένα παγκόσμιο Κράχ, είναι προ των πυλών. Οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν οτι εισερχόμαστε, ακόμα κι οι ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού, με την ακρίβεια να λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά ενώ συγχρόνως να πληττόμεθα από ύφεση, αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια.

Κι οι πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης, όπως είναι κι η ελληνική, να είναι πιο ευάλωτες μπροστά στο φάσμα του στασιμοπληθωρισμού. Και τούτο διότι το στοίχημα της ακρίβειας και το πληθωρισμού, που προσπαθούν να επιλύσουν οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών της Δύσης, με αύξηση των επιτοκίων, δεν μπορεί εύκολα να κερδηθεί. Διότι η ακρίβεια δεν προκαλείται από την αύξηση της ζήτησης, όπως συνήθως συμβαίνει, αλλά από την μείωση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών, εξαιτίας του πολέμου και της πανδημίας.

Μπροστά σε αυτήν την νέα εφιαλτική πραγματικότητα, είναι άραγε η Ελλάδα θωρακισμένη έναντι του φαινομένου του στασιμοπληθωρισμού; Κάποιοι λένε ότι θα τα καταφέρουμε καλύτερα ακριβώς διότι εμείς δεν εξαρτώμεθα τόσο πολύ από το φυσικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία. Άλλοι φοβούνται ότι ο στασιμοπληθωρισμός θα πλήξει και την Ελλάδα, η οποία δεν έχει τις παραγωγικές δυνατότητες να αντιμετωπίσει δυσχερέστατες τέτοιες καταστάσεις. Το βέβαιο είναι ότι το μέλλον προοιωνίζεται ζοφερό.

Αυτή η νέα πραγματικότητα βρίσκει την ελληνική κοινωνία ιδιαίτερα ευάλωτη και κουρασμένη μετά από μια μακρά περίοδο κρίσεων και αναστατώσεων, κυρίως εξαιτίας των μνημονίων, της χρεοκοπίας του 2011 και φυσικά της πανδημίας των τελευταίων δυόμιση ετών. Η κουρασμένη ελληνική κοινωνία, η οποία ασφυκτιά σήμερα υπό το βάρος της ακρίβειας, μπορεί να αντέξει τόσο δύσκολες καταστάσεις; Αυτά είναι ερωτήματα που δεν είναι εύκολο να απαντηθούν, και μάλιστα εύκολα και επιπόλαια. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια υπεύθυνη και ισχυρή κυβέρνηση η οποία να είναι σε θέση με σοβαρότητα και σωφροσύνη να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικά δυσχερείς και πολύπλοκες καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί.

Στη νέα αυτή πραγματικότητα εκτιμάμε ότι η καλύτερη λύση που διαθέτει η χώρα είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός πολιτικού ηγέτη με όραμα και υπευθυνότητα για τον τόπο. Αντίθετα η ανεύθυνη και τοξική αντιπολίτευση, υπονομεύει την εθνική προσπάθεια για ανάταξη, αντιμετώπιση της κρίσης και έξοδο από τα αδιέξοδα που προκαλεί η παγκόσμια αναταραχή. Η νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές είναι μονόδρομος για την πατρίδα μας.

Facebook Comments