Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή την άνοιξη του 2023.

Δεν παρασύρεται από το τοξικό κλίμα, που έχει διαμορφώσει η αντιπολίτευση. Ούτε υποκύπτει στην σκανδαλολογία με τις αστήρικτες κι ατεκμηρίωτες κατηγορίες περί υποκλοπών. Όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο κύριος Μητσοτάκης, δεν ψάχνει για δημοσκοπικό παράθυρο που θα του επέτρεπε να κερδίσει τις εκλογές νωρίτερα. Δεν ταιριάζει στην νοοτροπία του δεν ταιριάζει στον πολιτικό του λόγο και στην πολιτική του συγκρότηση. Θα πάρει το μεγάλο πολιτικό ρίσκο, να κάνει εκλογές τέλος τετραετίας, έστω κι αν αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα από την εισαγόμενη  ακρίβεια, η οποία εξανεμίζει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων κι αποτελεί, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν, μακράν το σοβαρότερο πρόβλημα, που θεωρούν ότι έχουν οι πολίτες.

Είχα προβλέψει ότι εξαιτίας της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το προσεχές φθινόπωρο. Φαίνεται ότι έπεσα έξω. Και αυτό με χαροποίησε πολύ. Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι είναι ένας πολύ υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης όποιος δεν εκμεταλλεύεται καιροσκοπικά της κατάστασης για να κερδίσει αποκλειστικά και μόνο εκλογές. Ασφαλώς παίρνει ρίσκο. Κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί τον χειμώνα που έρχεται. Η αβεβαιότητα εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων είναι πρωτοφανής. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης με την σοβαρότητα, που τον διακρίνει, δεν παίζει με τους θεσμούς. Κατανοεί ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή, υπεύθυνη και αποτελεσματική κυβέρνηση, που να την οδηγήσει μέσα από τις σκοπέλους της πρωτοφανούς, άκρως αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Κι είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες πολίτες θα του το αναγνωρίσουν όταν έρθει η ώρα των εκλογών

Όποτε όμως και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, πρώτο, θα αναδειχθεί το κυβερνών κόμμα δηλαδή η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις. Αυτό δείχνει και η τάση του κόσμου. Εστω κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στις υποκλοπές, θέλοντας να υπονομεύσει τον Μητσοτάκη.

Όμως σε εκλογές με απλή αναλογική είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα «αντιδεξιό μέτωπο», που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το σύστημα για να παρακάμψει τη λαϊκή βούληση, και με λαϊκισμό να ισχυριστεί οτι μπορεί να συνενώσει «αντιδεξιές» δυνάμεις, από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, τον Συριζα και το ΜΕΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Αυτό ομολόγησε ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣυΡιζΑ, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Μίλησε ακόμα και για ψήφο ανοχής από το ΚΚΕ. Μια τέτοιου είδους εξέλιξη, εκτιμούμε, ότι θα ήταν και αναποτελεσματική αλλά και καταστροφική για τον τόπο.

Η πατρίδα μας χρειάζεται ισχυρές και σταθερές κυβέρνησης που μπορούν να την κυβερνήσουν με αποτελεσματικότητα. Ιδίως στην σημερινή ακραία αρνητική συγκυρία, που κι ο γράφων και πολλοί άλλοι πολιτικοί αναλυτές παρομοιάζουν με έναν ιδιότυπο, υβριδικό παγκόσμιο πόλεμο. Τον παγκόσμιο πόλεμο της γενιάς μας. Και αυτή τη στιγμή η μοναδική τέτοια επιλογή μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή πραγματικότητα, είναι η ΝΔ κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είμαι βέβαιος ότι αυτή την επιλογή θα την δικαιώσει ο ελληνικός λαός όταν έρθει η ώρα να πραγματοποιηθούν οι επόμενες, καθοριστικές για την πορεία της Ελλάδος, εκλογές.

Facebook Comments