Όπως καταδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται τον τελευταίο καιρό, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα είναι η ακρίβεια.

Μια ακρίβεια πρωτοφανής για τις τελευταίες δεκαετίες, που οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην τεράστια ενεργειακή κρίση, την μεγαλύτερη που πλήττει τον πλανήτη μας από το 1973 και μετά. Εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο δεκαπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο από την επίθεση που ουσιαστικά κάνει η Ρωσία εναντίον της Ευρώπης. Επειδή η τελευταία στηρίζει την Ουκρανία στην αντιπαλότητα της με τη Μόσχα. Υπό τις συνθήκες αυτές, που επιδεινώθηκαν φυσικά κι από την συνέχιση της πανδημίας, η οποία διατάραξε την εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές, είναι προφανές ότι χρειάζονται μεγάλες και ισχυρές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτός ο εφιάλτης που δυστυχώς προοιωνίζεται μεγάλες επιβαρύνσεις για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο βαρύς χειμώνας, που όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προειδοποιούν για την έλευσή του, χρειάζεται μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική και μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση έναντι και της Ρωσίας αλλά και των άλλων παραγωγών ενέργειας στον κόσμο. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε με την απόφαση των επτά πλουσιότερων κρατών της Γης να τεθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, παρά τις απειλές της Μόσχας.

Εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούν ότι η αντιμετώπιση της τεράστιας ενεργειακής κρίσης δεν μπορεί να γίνει από κάθε χώρα χωριστά. Κυρίως από χώρες μικρότερης οικονομικής και πολιτικής δυνατότητας, όπως είναι και η Ελλάδα.

Στη δική μας την περίπτωση η κυβέρνηση πράττει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των υψηλών λογαριασμών του ρεύματος αλλά και της ακρίβειας στο σουπερμάρκετ και στην βενζίνη. Η επιδότηση που δίνεται είναι η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και όμως και αυτή δεν είναι αρκετή διότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, εξαιτίας της στάσης της Ρωσίας, η οποία συστηματικά αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα δυσθεώρητα. Όσο αυτός ο πόλεμος, με όπλο το φυσικό αέριο, συνεχίζεται χωρίς συνολική ευρωπαϊκή αντίδραση είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε οικονομικά ούτε εμείς ούτε καμία άλλη χώρα.

Είναι κρίμα ότι μπροστά σ’ αυτή την τόσο δύσκολη κατάσταση, η οποία απαιτεί ψύχραιμες, υπεύθυνες και αποφασιστικές πολιτικές από το σύνολο της χώρας, η αντιπολίτευση, και ειδικά ο ΣυΡιζΑ, συνεχίζει να υιοθετεί πολιτικές δημαγωγίας και τοξικό πολιτικό λόγο, που φυσικά δεν ανταποκρίνονται ούτε στην πραγματικότητα ούτε στην λογική.

Πρόσφατα σε μια τηλεοπτική μου εμφάνιση στο κανάλι Σκάι, ρώτησα τον συμμετέχοντα βουλευτή του ΣυΡιζΑ Νίκο Φίλη, ο οποίος ισχυριζόταν ότι η κατάσταση με την ακρίβεια έχει ξεφύγει εξαιτίας των λαθών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αν ο ΣυΡιζΑ ήταν στην κυβέρνηση θα είχαν μειωθεί οι τιμές, θα ήταν φθηνότερα τα προϊόντα στο σουπερμάρκετ; θα ήταν φθηνότερη η βενζίνη; θα ήταν φθηνότερα τα νοίκια; Φυσικά κανένας εχέφρων πολίτης δεν πιστεύει ότι ο ΣυΡιζΑ θα τα έκανε τα πράγματα καλύτερα. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να ανακάμψει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις. Ο κόσμος γνωρίζει πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί και ότι μόνον μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική μπορεί να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Facebook Comments