Σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η HSBC τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, αν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει από τις καλύτερες επιδόσεις  στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η βρετανική τράπεζα “κόβει” την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 5% από 6,5% που προέβλεπε πριν, ενώ στο 1,2% κατεβάζει την πρόβλεψη για το 2023, από 2% πριν, σε ένα έτος το οποίο αναμένει πλέον ότι θα είναι έτος μηδενικής ανάπτυξης για την ευρωζώνη συνολικά, με την ύφεση να έχει ξεκινήσει σε πολλές χώρες ήδη από το δ’ τρίμηνο.

Παρά το γεγονός ότι χαμηλώνει των πήχη η HSBC, η Ελλάδα αναμένεται φέτος να καταγράψει μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη, μετά το +11,5% ανάπτυξης στην Ιρλανδία, και το 6,6% στην Πορτογαλία. Το 2023 θα ξεχωρίσει επίσης, καθώς θα σημειώσει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην περιοχή μετά την ανάπτυξη 1,9% στην Ιρλανδία, τη στιγμή που η ευρωζώνη συνολικά αλλά και η Γαλλία, θα σημειώσουν μηδενική ανάπτυξη, και η Γερμανία θα εισέλθει σε ύφεση (0,2%). Για το 2024 διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,7% στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει, η Γερμανία επλήγη ιδιαίτερα σκληρά από την ενεργειακή κρίση και θα έχει χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες οικονομίες της ευρωζώνη, ενώ η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία εξαρτώνται περισσότερο από τις υπηρεσίες και επωφελούνται από την ανάκαμψη του τουρισμού.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments