Η Morgan Stanley εκτιμά πως το ράλι των τραπεζικών μετοχών μπορεί να συνεχιστεί, υποστηριζόμενο από τις αναβαθμίσεις της κερδοφορίας τους και τις φθηνές αποτιμήσεις.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη θετική της στάση για τις ελληνικές μετοχές γενικότερα, επιβεβαιώνοντας την overweight σύσταση στην Ελλάδα, στο περιβάλλον της Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, και τονίζοντας ότι παραμένει η αγαπημένη της αγορά στην περιοχή.

Η Morgan Stanley ενσωματώνει τα υψηλότερα επιτόκια στις εκτιμήσεις της, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2023 κατά 6%, κατά μέσο όρο, παραμένει overweight στην Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, ενώ ξεκινά την κάλυψης της Εθνικής με equal-weight. Για την Alpha Bank ανεβάζει την τιμή-στόχο στο 1,37 ευρώ από 1,34 πριν, για τη Eurobank στο 1,45 από 1,38 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς στο 2,24 ευρώ από 1,96 ευρώ πριν, ενώ για την Εθνική θέτει τιμή-στόχο τα 4,86 ευρώ.

Όπως τονίζει, οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ, δεδομένου ότι το 85%-90% των χαρτοφυλακίων δανείων είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ το ~83% των καταθέσεων είναι τρεχούμενοι λογαριασμοί κατά μέσο όρο. Η επέκταση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων (NIM) για τις ελληνικές τράπεζες μόλις ξεκίνησε (γ’ τρίμηνο του 2022), όπως σημειώνει, και αναμένει οι θετικοί άνεμοι να συνεχιστούν το 2023.

Η υψηλή ρευστότητα για τον τραπεζικό τομέα (~61% δείκτης δανείων προς καταθέσεις – LDR) σημαίνει ότι, μέχρι στιγμής, η πίεση στην ανατιμολόγηση των καταθέσεων είναι περιορισμένη, με μέσο όρο beta καταθέσεων ~1% από τον Νοέμβριο του 2022, όπως υπολογίζει η Morgan Stanley.

Ενσωματώνει υποθέσεις υψηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ, στο 3% για το 2023, στις προβλέψεις της, έναντι 2,5% προηγουμένως, γεγονός που αυξάνει τα κέρδη κατά ~6% κατά μέσο όρο. Οι εκτιμήσεις της προϋποθέτουν beta ~55%-60% στις προθεσμιακές καταθέσεις για το 2023, το οποίο πιστεύει ότι είναι ο βασικός παράγοντας που πρέπει να παρακολουθήσει τους επόμενους μήνες όσον αφορά την ευαισθησία κινδύνου για τα επιτόκια.

Η Morgan Stanley αποφάσισε να ξεκινήσει την κάλυψη της Εθνικής, όπως εξηγεί, γιατί είναι το καλύτερο play για την ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας, με i) τον δεύτερο χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPE) στον κλάδο, στο 6,1%, και την υψηλότερη κάλυψη NPE στο ~82%, ii) την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση, με CET 1 15,2% το γ’ τρίμηνο του 2022, και iii) ROTE ~11% για το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της. Όπως και για τη Eurobank, αναμένει από την Εθνική να επανεκκινήσει τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022, κάτι που πιστεύει ότι θα είναι ένας ακόμη θετικός καταλύτης για τις μετοχές τους. Ενώ πιστεύει ότι το ράλι για τις ελληνικές τράπεζες πρόκειται να συνεχιστεί, η αξιολόγηση equal-weight για την Εθνική βασίζεται στην καλύτερη σχετική ανοδική πορεία που αναμένει για τις Eurobank και Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, όπως τονίζει η Morgan Stanley, παραμένουν πολύ φθηνές. Στα τρέχοντα επίπεδα, η Eurobank και η Εθνική διαπραγματεύονται με P/BV για το 2023 στο ~0,6x, με ROTE ~12,5% και ~11,0% αντίστοιχα, ενώ η Πειραιώς και η Alpha διαπραγματεύονται με 0,4x P/BV και ROTE ~9,0%. Βλέπει αύξηση ~35% των βασικών λειτουργικών κερδών το 2023 και ~19% σε μέσο όρο ετησίως το 2022-2024. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, το κόστος ιδίων κεφαλαίων (COE) για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει αυξημένο στο ~15%-21%, το οποίο πιστεύει ότι θα μειωθεί καθώς η ελληνική μακροοικονομική ανάκαμψη εξελίσσεται μεσοπρόθεσμα. Κάθε 0,5% χαμηλότερο COE συνεπάγεται ~4% άνοδο στις μετοχές τους, όπως σημειώνει.

 

Κούρταλη Ελευθερία

 

Facebook Comments