Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ προειδοποίησε ότι περιμένει να τα αυξήσει περαιτέρω στο πλαίσιο της προσπάθειας της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή του για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική του πολιτική.

Αυτή είναι η δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα.

Ειδικότερα,το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,00%, 3,25% και 2,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 8 Φεβρουαρίου 2023.

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορυφή του Οκτωβρίου στο 10,6%, στο 10,1% τον Νοέμβριο, 9,2% τον Δεκέμβριο και περαιτέρω στο 8,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Eurostat.

Facebook Comments