Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο οι Financial Times κατέτασσαν την Ελλάδα μέσα στα 7 οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου, πολλοί χλεύασαν την κυβέρνηση.

Αυτοί που από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία ήθελαν να καταρρεύσει η χώρα.

Εκείνοι που όταν ήρθε η πανδημία ευελπιστούσαν στην οικονομική και κοινωνική διάλυση.

Και είναι οι ίδιοι που όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε μια πρωτοφανή παγκόσμια ενεργειακή κρίση, περίμεναν με ανυπομονησία την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να διαλύεται υπό το βάρος των οικονομικών βαρών που δημιουργήθηκαν.

Όμως, η χώρα που ήρθε από μια δεκαετή οικονομική διάλυση, με χρεοκοπίες, μνημόνια και ασφυκτικές δεσμεύσεις στους δανειστές, άντεξε. Κι όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά βρίσκεται σε πορεία σταθερότητας και αναπτυξιακής προοπτικής.

Δεν θέλω καν να σκέφτομαι τι θα συνέβαινε στην πατρίδα μας αν τις τύχες του ελληνικού λαού χειριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ακραίος λαϊκισμός του, οι ιδεολογικές εμμονές του και η ανικανότητά του στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών είναι σίγουρο ότι θα είχε φέρει πολλά δεινά.

Στην αρχή του 2023 και με την εκλογική αναμέτρηση να έρχεται σύντομα, η οικονομία είναι αυτή που θα κρίνει και το αποτέλεσμα. Όσο κι αν η αντιπολίτευση θέλει να στρέψει το ενδιαφέρον αλλού, με μπαράζ σκανδαλολογίας, οι πολίτες θα κρίνουν με βάση την τσέπη τους, τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης, τις αντοχές της Ελλάδας στις διεθνείς φουρτούνες.

Και κυρίως ποιος είναι εκείνος που θέλουν οι Έλληνες στο τιμόνι της χώρας, εν μέσω της παγκόσμιας θύελλας.

Η κυβέρνηση έχει δώσει περισσότερα από 50 δις ευρώ για να στηρίξει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από το 2020 και την έναρξη της πανδημίας, μέχρι σήμερα. Και το έχει πράξει λελογισμένα, με προσεκτικά βήματα, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας, χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε νέες μνημονιακές υποχρεώσεις.

Μετά τον τελευταίο πολιτικό τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση δυσπιστίας, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στον οικονομικό σχεδιασμό της.

Η αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σημαίνει φθηνότερος δανεισμός για τις επιχειρήσεις, σημαίνει ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.
Και σημαίνει περισσότερα περιθώρια για την κυβέρνηση να βοηθήσει τους μη έχοντες.

Με νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των νοικοκυριών προκειμένου να αγοράζουν φθηνότερα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Με νέες παρεμβάσεις, όποτε χρειάζεται, προκειμένου να «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί ρεύματος.

Με αυξήσεις στους συνταξιούχους, σχεδόν 8%, μετά από 12 χρόνια. Με νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.

Με δώρο Πάσχα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και με μια δίκαιη λύση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θα παρεμβαίνει κάθε φορά που χρειάζεται στήριξη η ελληνική κοινωνία, θα βρίσκεται στο πλάι κάθε συμπολίτη μας. Και θα το κάνει χωρίς να βάλει ξανά την Ελλάδα σε περιπέτειες.

Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα γίνεται πλέον επενδυτικός προορισμός. Ρεκόρ επενδύσεων το 2022 με περισσότερα από 5 δις ευρώ κι επιχειρηματικούς κολοσσούς να έρχονται στη χώρα μας.

Ούτε πρέπει να ξεχνάμε το μεγάλο πρόγραμμα έργων υποδομών άνω των 13 δις ευρώ, που μετατρέπει την Ελλάδα σε εργοτάξιο.

Μερίδιο στους σχεδιασμούς αυτούς έχει και η Εύβοια, με νέους οδικούς άξονες, με αποκαταστάσεις γεφυρών, με έργα αναγέννησης της κατεστραμμένης από τις πυρκαγιές Βόρεια Εύβοια.

Όμως, ο νομός χρειάζεται ακόμη περισσότερα. Εχω προτείνει κι επιμένω στην κατασκευή οδικών αξόνων, εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων δρόμων και των λιμανιών, κίνητρα για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, στήριξη των αγροτών.

Η Εύβοια δεν μπορεί να μείνει πίσω στο μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί. Και όλη η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο περί τα 70 δις ευρώ που θα εισρεύσουν από το Ταμείο, το νέο ΕΣΠΑ και τη νέα ΚΑΠ.

Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους ευάλωτους συμπολίτες μας, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στη στήριξη των νέων και των ελληνικών οικογενειών μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», αλλά και κινήτρων για μείωση της υπογεννητικότητας.

Κυρίως με άτοκα ή φθηνά στεγαστικά δάνεια που θα ξεκινήσουν να δίνονται ώστε οι νέοι και τα ζευγάρια να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Η κυβέρνηση είναι εδώ να στηρίξει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία και υπευθυνότητα.

Με παροχή κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις που θα φέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες.

Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Η έξοδος από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της δίνει μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί για να μην επιστρέψουμε σε πρόσφατες τραγικές στιγμές της οικονομίας.

Και τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Facebook Comments