Τις νέες παρεμβάσεις για τηv στήριξη της κοινωνίας ο πρωθυπουργός εξειδικεύουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για επτά νέες παρεμβάσεις.

Όσον αφορά στο μπόνους συνταξιούχων, έκανε γνωστό ότι θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή έως το τέλος Μαρτίου και με κριτήριο το ύψος της σύνταξης. Θα καλύπτει πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς και θα κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν θα δεσμεύεται και δεν θα συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο. Η έκτακτη αυτή ενίσχυση καλύπτει περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 280 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στην παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που αφορά μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους κ.α, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι θα ισχύσει για ακόμα έξι μήνες.

Για τη ρύθμιση χρεών τόνισε ότι για νέα χρέη λόγω της ενεργειακής κρίσης, προβλέπονται έως και 72 δόσεις, ενώ αναβιώνουν οι 72, 100 ή 120 δόσεις για μισό εκατομμύριο φορολογουμένους οι οποίοι καταβάλλοντας δύο δόσεις, «σβήνουν» προσαυξήσεις και σταματούν τις κατασχέσεις.

Για τους αγρότες θα χρηματοδοτηθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι με ρυθμίσεις στη Βουλή επιδιώκεται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ο. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι αυξάνεται στα 200 ευρώ από 150 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της Υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.

Facebook Comments