Η Ελλάδα απ’ άκρου εις άκρον της πενθεί. Θρηνεί τον άδικο κι αδόκητο θάνατο τόσων νέων ανθρώπων στο τραγικό, φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα, που συνέβη στα Τέμπη πριν απο λίγες μέρες. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την οδύνη όλων μας. Και κυρίως των οικογενειών των θυμάτων, που υφίστανται μια ανείπωτη τραγωδία.

Προσωπικά, όπως όλοι μας, είμαι βαθιά συγκλονισμένος και σοκαρισμένος. Και τα παιδιά μου κι εγώ έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το συγκεκριμένο τρένο. Και πάντα στο μυαλό μας βάζαμε την ιδέα οτι ακόμα κι αν παρουσιάζει κάποιες καθυστερήσεις, ακόμα κι αν δεν προσφέρει όλες τις ανέσεις, τουλάχιστον είναι το ασφαλέστερο μέσο, κι από το αυτοκίνητο, κι από το λεωφορείο κι από το αεροπλάνο. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης συνέβη κοντά στη Λάρισα το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδας. Το σοκ όλων μας τεράστιο. Η δοκιμασία των γονιών και των συγγενών των θυμάτων ανείπωτη, ανήκουστη, φρικτή. Δεν υπάρχουν λόγια να την περιγράψουν.

Όταν ακούω περιγραφές γονιών που αναζητούν τα παιδιά τους, όταν εκφράζουν τον φοβερό πόνο τους, δεν μπορώ ούτε εγώ ούτε κανείς μας να μην νιώσει τον πόνο αυτό. Βάζω στη θέση των παιδιών τους τα δικά μου παιδιά. Και το αίμα παγώνει στις φλέβες μου. Δεν υπάρχει χειρότερος πόνος, πιο βασανιστικός από του γονιού που χάνει το παιδί του. Δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Δεν αρκεί να τους απευθύνουμε τα βαθιά κι ειλικρινή συλλυπητήρια μας. Χρειάζεται να αποδώσουμε στα θύματα και στις οικογένειες τους δικαιοσύνη. Και να τους περιβάλλουμε με τον χωρίς προσποίηση σεβασμό μας.

Κι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να αποδοθούν οι ευθύνες σε εκείνους που τις έχουν. Και να εξασφαλίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο να μην επαναληφθεί τέτοιο δυστύχημα ποτέ ξανά. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να σώσουμε τους συνανθρώπους μας από αυτό το τρομερό μαρτύριο.

Ως μέλος της Βουλής των Ελλήνων, αν και προσωπικά δεν φέρω ευθύνη στα τέσσερα χρόνια, που βρίσκομαι στην πολιτική, θεωρώ ότι το σύνολο των βουλευτών και του πολιτικού συστήματος, οφείλει μια τεράστια συγγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων και στην ίδια την κοινωνία. Έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα για να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των σιδηροδρόμων. Δυστυχώς εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα έχει επικρατήσει μια λανθασμένη εντύπωση οτι, και λόγω της μορφολογίας του εδάφους, πρέπει να υποβαθμίσουμε την λειτουργία των σιδηροδρόμων ως μεταφορικού μέσου και να αναβαθμίσουμε τις οδικές κι αεροπορικές μεταφορές. Οι ευθύνες γι’ αυτή την εγκατάλειψη αλλά και τη διαχείριση είναι διαχρονικές. Και πρέπει να τις αναλάβουν όλοι στο βαθμό που τους αναλογεί. Και να αλλάξουμε άρδην πορεία. Ελπίζω προς αυτή την κατεύθυνση  να λειτουργήσει αποτελεσματικά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνέστησε το υπουργείο Μεταφορών για τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Αυτή την ώρα είναι έλλειψη σεβασμού οι άκομψες τουλάχιστον κομματικές αντιπαραθέσεις για το ποιός φταίει περισσότερο. Οι ευθύνες θα αποδοθούν και πρέπει να αποδοθούν. Τώρα είναι η ώρα του σεβασμού της μνήμης των νεκρών και του σεβασμού των οικογενειών τους

Facebook Comments