ΕΚΤ: Αναμένεται μεγάλη αύξηση των επιτοκίων παρά την SVB

2 λεπτά ανάγνωση
15 Μαρτίου 2023

Η ΕΚΤ εξακολουθεί να κλίνει προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Πέμπτη, παρά την αναταραχή με την SVB, καθώς αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τα επόμενα χρόνια, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για τη δέσμευση της ΕΚΤ για ακόμη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ η οποία προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η ΕΚΤ είναι απίθανο να παραιτηθεί από το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου – που ανακοινώθηκε στην τελευταία της συνεδρίαση και επαναλήφθηκε πολλές φορές από την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και τους συναδέλφους της – επειδή που θα έβλαπτε την αξιοπιστία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κόστος Τσίπρα στο τραπεζικό σύστημα

Τον Ιανουάριο του 2015, οι ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου τον μηχανισμό

Επιτόκια: Πόσο πιθανή είναι νέα αύξηση – Τί δείχνουν οι αγορές για ΕΚΤ και Fed

Στο επίκεντρο των αγορών βρίσκεται ξανά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Επιτόκια Fed και ECB: Τί σημαίνουν για την Ελλάδα, δάνεια και ανάπτυξη

Οι αποφάσεις επιτοκίων από FED και ΕΚΤ επηρεάζουν άμεσα δάνεια, επενδύσεις, ανάπτυξη