Πρώτη και τέταρτη θέση σε απόσταση πέντε βαθμών. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στα πιο συναρπαστικά play – offs, στην ιστορία της ελληνικής Σούπερ Λιγκ. Και κάθε αγωνιστική αυτή θα αλλάζει, γιατί ο καθένας θα «πολεμάει» μέχρι τελικής πτώσης.

Η πρώτη μεγάλη «μάχη» δόθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός αλληλο-εξουδετερώθηκαν σε ένα παιχνίδι τακτικής. Με λιγοστές φάσεις, όπως και στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα στην OPAP Arena. Ο νικητής θα κρινόταν στη λεπτομέρεια, την οποία πρόσεξαν αρκετά αμφότεροι. Ο Παναθηναϊκός πήρε έναν κομβικό βαθμό ενόψει της συνέχειας, ενώ η ΑΕΚ, παρά την ανωτερότητά της δεν μπόρεσε, όπως και με τον Ολυμπιακό, να διασπάσει τη σφιχτή άμυνα του αντιπάλου. Και η απουσία του Λιβάϊ Γκαρσία αποδεικνύεται καθοριστική.

Βέβαια, η ουσιαστική κουβέντα για το αγωνιστικό πλάνο των δυο προπονητών, «κουκουλώνεται» από την κακή διαιτησία Νταμπάνοβιτς. Που έρχεται στην Ελλάδα (όπως και οι περισσότεροι ξένοι διαιτητές) για να βγάλει την υποχρέωση και όχι γιατί είναι πραγματικά ένας καλός διαιτητής.

Δίνει κόρνερ, σε μια φάση που ο Χατζισαφί βρίσκει τη μπάλα με το χέρι, ενώ υπάρχει επιθετικό φάουλ του Κουρμπέλη στον αμυντικό της ΑΕΚ. Ή σφυρίζεις το φάουλ ή δίνεις το πέναλτι, όχι κόρνερ πάντως. Στη δική του κρίση είναι, ως διαιτητής. Σωστά, κατά τη γνώμη μου, δεν δείχνει δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Άμραμπατ στο φάουλ πάνω στον Χούανκαρ αφού βρίσκει και μπάλα ο Μαροκινός, όμως δεν γίνεται να μην τον αποβάλλει στην επιτηδευμένη προσπάθεια να σταματήσει τη μπάλα με το χέρι. Όπως επίσης στην τελευταία φάση του αγώνα, καταλογίζει πέναλτι στον Αραούχο και αλλάζει την απόφαση χωρίς να συμβουλευτεί το VAR.

Αλλοίωση αποτελέσματος δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει διότι ούτε ακυρώθηκε λανθασμένα κάποιο γκολ, ούτε μέτρησε κάποιο που δεν έπρεπε. Είναι φάσεις που αφορούν κανονισμούς και ο διαιτητής κρίνει με το δικό του σκεπτικό. Προφανώς, ενδεχόμενη Ο Νταμπάνοβιτς αποδείχθηκε φοβικός και σίγουρα ανίκανος να διαχειριστεί ένα τόσο σημαντικό και πιεστικό ντέρμπι, με τεράστιο διακύβευμα. Την κούπα του πρωταθλητή Ελλάδος.

Ας αφήσουμε όμως τη διαιτησία και ας συμφωνήσουμε σε κάτι. Ότι τα play – offs θα είναι μια ατέρμονη διαδικασία τακτικής. Κάθε διεκδικητής του τίτλου θα παίζει με το δικό του στυλ και για να φτάσει στην «πηγή» πρώτος, θα πρέπει να αξιοποιεί τα ελάχιστα λάθη των αντιπάλων.

Όπως έκανε ο ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Ανέτρεψε το εις βάρος του σκορ, απέναντι στον συμπολίτη Άρη και λογίζεται πλέον ως βασικός ανταγωνιστής των Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Διανύει την καλύτερη περίοδο από όλους και έχει το know – how των μεγάλων αναμετρήσεων, με τα καλύτερα αποτελέσματα στα ντέρμπι.

Ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του, πήρε το τρίποντο κόντρα στο Βόλο, τον θεωρητικά πιο εύκολο αντίπαλο της διαδικασίας. Παρά τις κομβικές απουσίες, αξιοποίησε τις επιθετικές αρετές των παικτών του και έφυγε από το Πανθεσσαλικό Στάδιο με το «διπλό», καλή ψυχολογία και πίστη για τον τίτλο.

Facebook Comments