Η τεράστια νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στο απόρθητο, μέχρι την Κυριακή, «κάστρο» της Νέας Φιλαδέλφειας, έφερε νέα δεδομένα στη διεκδίκηση του ελληνικού πρωταθλήματος.

Τον Παναθηναϊκό πρωτοπόρο, με ένα ισχνό προβάδισμα δύο πόντων από τη δεύτερη «Ένωση» και πέντε από τους «ερυθρόλευκους». Θέλετε και τον ΠΑΟΚ μέσα; Η καλύτερη ομάδα, βάση συγκομιδής στα ντέρμπι, απέχει μόλις επτά βαθμούς από την κορυφή.

Ήταν προφανές ότι μία νίκη του Ολυμπιακού στην OPAP Arena, θα έδινε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη «μάχη» του τίτλου. Όχι μόνο γιατί από δύο, οι ομάδες που διεκδικούν το τρόπαιο θα γινόντουσαν τρεις. Αλλά επειδή αυτή η τρίτη θα ήταν ο πρωταθλητής. Και όντως έτσι έγινε. Μία ομάδα, που ξεκίνησε με το χειρότερο τρόπο τη φετινή σεζόν (αποκλεισμός στην Ευρώπη δίχως νίκη στον όμιλο του Europa League, -12 από την κορυφή του πρωταθλήματος και καμία νίκη σε ντέρμπι) βρέθηκε με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της Super League, να είναι διεκδικήτρια του τίτλου.

Ο Ολυμπιακός ήταν με την πλάτη στον τοίχο και γνώριζε ότι ενδεχόμενη ήττα θα τον έθετε εκτός «μάχης». Όμως η δυναμική της φανέλας και το γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την αφέλεια και την υπεροψία της ΑΕΚ, του έφεραν το αποτέλεσμα της χρονιάς. Αυτό που του δίνει την ψυχολογική ώθηση και επιβεβαιώνει την ανοδική του πορεία ενόψει των play – off.

Aπό την άλλη, η ΑΕΚ έχασε γιατί η ίδια το επέτρεψε. Μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με την πυγμή και τη «δίψα» για γκολ που την χαρακτηρίζει. Τόσο οι ποδοσφαιριστές της, όσο και ο Ματίας Αλμέϊδα αγωνίζονται με την πεποίθηση ότι είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Μπορεί να είναι όντως έτσι, όμως εάν δεν στέλνεις τη μπάλα στο πλεκτό και ταυτόχρονα είσαι απρόσεκτος αμυντικά, είναι πολύ πιθανό να εκτεθείς. Ειδικά με έναν εκ των μεγάλων αντιπάλων. Η ΑΕΚ «κυνηγούσε» εναγωνίως το γκολ, με την εντύπωση ότι δεν υπάρχει αντίπαλος στον αγωνιστικό χώρο. Το «πλήρωσε», όπως και με τον ΠΑΟΚ και πλέον οφείλει να αλλάξει αυτή τη νοοτροπία, για να εμφανιστεί ακόμη καλύτερη στην τελική ευθεία.

Πάμε στον πρωτοπόρο τώρα. Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια στην πρώτη θέση, εκεί που βρισκόταν τις 23 από τις 26 αγωνιστικές. Έκανε το απόλυτο στον πρώτο γύρο, την «κοιλιά» του στην αρχή του δευτέρου, για να επανέλθει στο φινάλε. Μπορεί να έχασε τη μεγάλη διαφορά που δημιούργησε, όμως παρέμεινε πρώτος και αυτό δείχνει την «ταυτότητα» της ομάδας του Γιοβάνοβιτς. Ξεκινάει ως φαβορί και πρέπει να το διαχειριστεί με τον τρόπο που το έχει κάνει μέχρι τώρα. Με ταπεινότητα και πίστη.

Τελευταίος, ο ΠΑΟΚ που ανεβαίνει συνεχώς και έχει αποδείξει ότι στα ντέρμπι ξέρει τι πρέπει να κάνει για να βγει νικητής. Ναι, οι βαθμολογικές «απώλειες» με τους μικρούς τον απομάκρυναν από την κορυφή, πώς μπορεί κάποιος όμως να τον βγάλει εκτός διεκδίκησης;

Τα playoff αναμένονται συναρπαστικά, με παιχνίδια που έχουμε καιρό να ευχαριστηθούμε. Στα συνολικά δέκα που θα δώσει η κάθε ομάδα, ο τίτλος θα κριθεί στις τέσσερις με πέντε νίκες. Όποια φτάσει αυτόν τον αριθμό θα είναι και η νέα πρωταθλήτρια Ελλάδος.

Facebook Comments