Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις στην Ελβετία δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες διαθέτουν σημαντική ρευστότητα και επαρκή κεφάλαια.

«Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή κεφαλαιακή βάση και επαρκή ρευστότητα. Οι αρμόδιες αρχές είναι πολύ σοφότερες σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια κατά την προηγούμενη κρίση, συνεπώς είμαστε έτοιμοι, έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας, ώστε να παρέμβουμε, αν χρειαστεί. Ωστόσο, πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και είναι ανθεκτικό» διαβεβαίωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο κ Στουρνάρας ανέφερε ότι η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μικρή σήμερα. Οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, οι δείκτες ρευστότητας είναι πολύ υψηλοί. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» υποστήριξε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι οι τράπεζες διαθέτουν πλέον τριπλάσια κεφάλαια σε σχέση με αυτά που είχαν πριν από μία δεκαετία, επίσης έχουν καλύτερους δείκτες ρευστότητας και οι εποπτικές αρχές είναι πολύ πιο σοφές σήμερα».

Για το θέμα των επιτοκίων προέβλεψε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περάσει πλέον στο παρελθόν. «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής» είπε .

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το κούρεμα των ομολόγων AT1 της Credit Suisse, o κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη ήταν μια εμπορική συμφωνία στην Ελβετία. Δεν ήταν εξυγίανση. Επομένως πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο οι ελβετικές αρχές αντέστρεψαν τη σειρά επιμερισμού των ζημιών. Κατά την άποψή μου, και αυτή είναι απλώς η άποψη ενός εξωτερικού παρατηρητή, αυτό που πρυτάνευσε στην προκειμένη περίπτωση ήταν το γενικότερο όφελος, το κοινό όφελος, και έπρεπε να συνάψουν μια συμφωνία, κάτι που έκαναν με επιτυχία.»

Facebook Comments