Κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, η τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.

Στην τροπολογία τονίζεται ότι για τη συμμετοχή κόμματος στις εκλογές πρέπει η πραγματική ηγεσία να μην έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για συγκεκριμένα αδικήματα. Με τον όρο «πραγματική ηγεσία» ορίζεται ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου εμφανίζεται να ασκεί τη διοίκηση του κόμματος.

Πιο αναλυτικά, η ρύθμιση περιλαμβάνει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση.

Η πρώτη είναι ότι η ανακήρυξη θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση, δηλαδή από 10 δικαστές.

Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές αρχές ή από κάθε διοικητική αρχή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η δικαιολογητική βάση της τροπολογίας έγκειται στο ότι παρέχονται περισσότερα εχέγγυα ανεξάρτητης και ορθής κρίσης όταν η εκδίκαση γίνεται από το σύνολο των μελών του τμήματος. Επιπλέον η τεκμηρίωση για την συνδρομή της πραγματικής ηγεσίας θα πρέπει να παρέχεται και από τις υπηρεσίες που κατέχουν τα σχετικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση όπως υπογραμμίζεται δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή να μην συντρέχει στο ίδιο πρόσωπο τυπική ή πραγματική ηγεσία τους και καταδίκη για εγκληματική οργάνωση. Επί της ουσίας πρόθεση της κυβέρνησης με την εν λόγω ρύθμιση είναι να ενισχυθεί η δικαστική κρίση, ώστε να θωρακιστεί και να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως όπου αυτή καταλήξει.

Facebook Comments