Ο κύβος ερρίφθη. Οι εκλογές με απλή αναλογική θα πραγματοποιηθούν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 21 Μαΐου, ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Την ημέρα αυτή οι εκλογείς θα προσέλθουν στην κάλπη για να κρίνουν την διακυβέρνηση της χώρας το επόμενο διάστημα.

Η εκλογική αυτή αναμέτρηση έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι πολίτες αυτής της χώρας είναι πολύ ανήσυχοι για την πορεία της χώρας καθώς, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και την ανείπωτη τραγωδία που αυτό επέφερε στις ψυχές όλων μας, το πολιτικό σύστημα έχει τεθεί ένα αμφίβολο. Πολλοί συμπολίτες μας αναρωτιούνται εάν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και στην πορεία μιας αδιατάρακτης για την Ελλάδα κατάστασης προς ένα καλύτερο μέλλον. Θεωρώ ότι η αντίληψη αυτή είναι πολύ αρνητική για την πραγματικότητα και δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν.

Αντιθέτως, εκτιμώ ότι το τρομερό δυστύχημα στα Τέμπη έχει προκαλέσει μία υπερβολική αντίδραση για το σύνολο των κρατικών λειτουργιών, που δεν είναι πραγματική. Όντως στις δημοσκοπήσεις διαφαίνεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα δεν είναι στην σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν είναι αληθές. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τα πολύ σοβαρά και ουσιαστικά πράγματα που έχουν επιτευχθεί στην Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα. Ούτε να ισοπεδώνουμε. Η χώρα, ιδίως την τελευταία τετραετία, έχει κάνει πολλά και σοβαρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια ευρωπαϊκή χώρα με προοπτική να γίνει ισάξιοι ισάξια και εφάμιλλη όλων των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Και κρίνω ότι την πορεία αυτή πρέπει να την δυναμώσουμε και να την διατηρήσουμε. Και αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο διακύβευμα των εκλογών της 21 Μαΐου.

Στις εκλογές αυτές, οι ψηφοφόροι θα κληθούμε να απαντήσουμε σε δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα, τα οποία θα κρίνουν και την πορεία της χώρας όχι μόνο για την επόμενη τετραετία αλλά για το επόμενες δεκαετίες ενδεχομένως.

Το πρώτο και σημαντικότερο ερώτημα το οποίο ζητούμε να απαντηθεί από αυτήν την αναμέτρηση είναι ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός για την επόμενη τετραετία. Θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας; Ή μήπως θα είναι ο άγνωστος Χ των οποίων προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κράτα κρυφό το όνομα ενός πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Όσοι υποστηρίζουμετη Νέα Δημοκρατία, θεωρούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι κι αυτός έκανε λάθη κατά την διάρκεια της τετραετούς διακυβέρνησης της χώρας, είναι ο καταλληλότερος για να ανταποκριθεί στις μεγάλες και δύσκολες απαιτήσεις που έχει η χώρα μέσα σε ένα ρευστό και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κριθεί στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν και έχει αποτύχει, με τα ψέματα και τις υπερβολές που είπε και που δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των καιρών και του λαού. Ο άγνωστος πρωθυπουργός που προτείνει ο κύριος Ανδρουλάκης φυσικά δεν αντέχει σε καμιά κριτική διότι δεν είναι δυνατό να κυβερνηθεί η χώρα από έναν πολιτικό, κοινοβουλευτικό η εξωκοινοβουλευτικό, που δεν έχει λάβει την λαϊκή νομιμοποίηση.

Το δεύτερο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους ψηφοφόρους είναι ποιος θα εγγυηθεί την σταθερότητα στην πορεία των επόμενων ετών. Μια κυβέρνηση συνεργασίας η οποία είναι αμφίβολο αν μπορεί να σχηματιστεί η οποία θα είναι ευάλωτη ενδεχομένως κι εφήμερη, όπως η εμπειρία καταδεικνύει η μια κυβέρνηση σταθερή, ισχυρή, αυτοδύναμη. Δεν μπορεί να είναι άλλη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τις απαντήσεις σε αυτά τα δύο ερωτήματα θα τις δώσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 21 Μαΐου

Facebook Comments