Οι Πολιτικοί δεν έχουν όρια, αυτό είναι πασίγνωστο από παλιά. Κι οι Πολίτες απ’ την άλλη δεν έχουν κορεσμό, αντίδραση, κυριεύονται από απάθεια κι αδιαφορία.

Ήταν μια δεκαετία περίπου πριν. Όταν οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τον Τύμβο Καστά. Το θέμα τότε χρησιμοποιήθηκε καταφανώς για πολιτικούς λόγους. Κάθε βράδυ στα δελτία των 8 ειδήμονες και μη παρέλασαν για ένα λεπτό δημοσιότητας. Ένα μυστήριο καλυπτόταν κι ο Μέγας Αλέξανδρος φιγουράριζε με άνεση στους υποψήφιους θαμμένους.

Κι ύστερα;

Δέκα χρόνια σιωπής

Και μια αυξητική τάση στην επισκεψιμότητα του χώρου

Κάτι έπιασε η προβολή

Και τώρα;

Το θέμα ανασύρθηκε στην επιφάνεια. Εκλογές βλέπεις. Το χώμα από το αίμα στα Τέμπη είναι ακόμα νωπό και χρειαζόταν μια πολιτιστική ένεση. Τι σημασία έχει αν στη μισή Ελλάδα έχουν τοιχοκολληθεί πωλητήρια;

Ο Τύμβος Καστά άνοιξε για ειδικές ομάδες, ερευνητές κι επιστήμονες και όχι για τον απλό λαουτζίκο.

Στην ιστορική Αμφίπολη που δεν ανακαλύφθηκε το 2012, 2013, 2014. Που φιλοξενεί στη γη της πλούσια ευρήματα κι αξίζει μια επίσκεψη.

Όπως αξίζουν τόσοι και τόσοι χώροι, διάσπαρτοι στο μεγάλο ελλαδικό οικόπεδο. Άλλοι προβεβλημένοι κι άλλοι υποβαθμισμένοι κι αναξιοποίητοι. Γιατί όποια πέτρα κι αν σηκώσεις κάποιο αρχαίο απομεινάρι θα βρεις αποκάτω.

Αλλά εμείς δεν τα έχουμε ανάγκη όλα αυτά. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα σχολεία γιατί αλλιώς ούτε την Ακρόπολη δε θα ξέραμε. Σκυμμένοι και υπό σα τη χώρα μας. Με το αυχενικό σύνδρομο στο τσεπάκι. Τι να τα κάνεις τα βιβλία; Τι να τη κάνεις τη γνώση; Τρώγε σανό όλη μέρα, σερβιρισμένο για χαβιάρι.

Facebook Comments