Καλά έκανε ο Σκέρτσος και τους είπε σταλινικούς. Μόνο σε σκληρούς μονολιθικούς πολιτικούς οργανισμούς αστυνομεύεται η δημόσια έκφραση των στελεχών και μάλιστα προκαταβολικά μέσω προεπιλεγμένων καταλόγων. 

Εφεξής, θα είναι το κόμμα που θα ορίζει ποιος θα μιλά σε κανάλια και ραδιόφωνα, δεν θα βγαίνει το κάθε στέλεχος κατά βούληση, σε όποιο μέσο του καπνίσει, για να πει ό,τι σκέφτεται.  

Όμως, σας ενημερώνω ότι αυτό το σύστημα δεν είναι καινούριο στον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και πολύ καιρό κουμάντο σ’ αυτόν τον τομέα έκανε το γραφείο τύπου του κόμματος, δηλαδή κάποιοι πολύ στενοί συνεργάτες του Τσίπρα. Ειδικά την περίοδο των Τεμπών, που τότε νόμισαν ότι ο Σύριζα ξεδιπλώνει την μεγάλη και νικηφόρα αντεπίθεση του, η έκφραση του κόμματος στα μέσα ενημέρωσης είχε κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο.

Όμως περισσότερο από το ποιος θα ορίζει ομιλητές, από το ποιοι θα κόβονται και ποιοι θα προβάλλονται, καίρια σημασία έχει αν οι επιλεγμένοι ή οι προβεβλημένοι έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν. Γραμμή έχουν εκεί στον Σύριζα; Στρατηγική διαθέτουν; Σχέδιο ξεκάθαρο και κατανοητό απ’ όλους υπάρχει πάνω στο τραπέζι; Αν υπάρχουν αυτά, τότε όλοι οι περιορισμοί και οι προφυλάξεις είναι άνευ νοήματος. Και ο πιο άσχετος να δώσει συνέντευξη, θα τα υπηρετήσει, θα τα αποδώσει σωστά και δίχως παρατιμονιές.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν δεν έχουν τι να πουν, όταν δεν ξέρουν τι να απαντήσουν σε βασικές ερωτήσεις, όταν δεν υπάρχει ένα συνεκτικός οδικός χάρτης για το που το πάει το κόμμα. Όταν υπάρχει κενό στρατηγικής και τακτικής, τότε το κενό αυτό θα συμπληρωθεί με ανοησίες, με λάθη και στραβοπατήματα που θα επιφέρουν την γενική κατακραυγή και τον πάνδημο χλευασμό.

Facebook Comments