Η ήττα από τη Γαλλία ήταν στο πρόγραμμα. Βλέποντας την κλήρωση του προκριματικών του Euro 2024, άπαντες, από τον πιο αισιόδοξο φίλο της Εθνικής μας, μέχρι τους παίκτες και τον προπονητή, αναγνώριζαν τη δυσκολία, όχι κατάκτησης βαθμού ή βαθμών στο Parc de Princes, αλλά έστω μίας καλής εμφάνισης. Κι όμως, η σταθερά ανοδική πορεία της ομάδας και η επιστροφή του οικογενειακού κλίματος που πάντα την χαρακτήριζε, έκαναν την ήττα από τη δευτεραθλήτρια κόσμου να περάσει αναίμακτα. Στην τελική, το σφύριγμα της λήξης, μας άφησε περισσότερο ανικανοποίητους για το ότι δεν πήραμε κάτι από το παιχνίδι, παρά απογοήτευση.

Το ταξίδι που έκανε η Ολλανδία εκεί τον περασμένο Μάρτη, συνοδεύτηκε από συντριβή με 4-0, με τον πίνακα του σταδίου να μετράει τρία τέρματα μόλις στο 30ο λεπτό του αγώνα. Οι «οράνιε», ποδοσφαιρική δύναμη που μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ενός τέτοιου αγώνα, έδειχναν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν την ορμή των Γάλλων. Έχασαν με κάτω τα χέρια, παρουσιάζοντας και ζήτημα χημείας μεταξύ των παικτών. Αυτό έχει δύο αναγνώσεις.

Από τη μία κάνει ακόμη πιο σπουδαία την παρουσία της «γαλανόλευκης» στο ίδιο γήπεδο. Η Εθνική δεν φοβήθηκε το ποδοσφαιρικό μεγαθήριο που είχε απέναντί της. Την ομάδα που βρέθηκε κοντά στην υπεράσπιση του τίτλου της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας και τελικά τον έχασε στη διαδικασία των πέναλτι από εκείνον που ήταν γραφτό να το κερδίσει, τον Λίονελ Μέσι. Οι συνδυασμοί, η ποιότητα και το απερίγραπτο ταλέντο των Γάλλων «μπλόκαρε» στην απίστευτη συγκέντρωση των Ελλήνων διεθνών. Η εμπιστοσύνη στον συμπαίκτη και το πλάνο του προπονητή, η αυταπάρνηση και η κατάθεση ψυχής στέρησαν ένα εύκολο βράδυ στους παίκτες του Ντεσάμπ. Στοιχεία που έλειπαν καιρό από την Εθνική και επιτέλους επέστρεψαν για να ονειρεύονται όλοι οι Έλληνες την παρουσία σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Εδώ έρχεται η δεύτερη ανάγνωση της εμφάνισης των Ολλανδών και της χώρας μας στο Παρίσι. Απεδείχθη ότι η δεύτερη θέση είναι πιο εφικτή από όσο νομίζαμε. Σύμφωνοι, ο Φαν Νταϊκ και η λοιποί αστέρες παραμένουν το φαβορί για την κατάληψή της. Ωστόσο, το μομέντουμ, η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό των ομάδων αποτυπώνεται και στο χορτάρι, με την αγωνιστική παρουσία. Και η Εθνική μας ομάδα είναι σε πολύ καλύτερο «φεγγάρι» από τους ανταγωνιστές της. Το έδειξε στο πιο δύσκολο τεστ που είχε να δώσει.

Η Εθνική «μεγάλωσε» μέσα από μία ήττα. «Μεγάλωσε» από τη στιγμή που όλοι ήθελαν κάτι παραπάνω από τη «μάχη» με το κορυφαίο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του κόσμου. Πριν από λίγα χρόνια, μία ήττα με 1-0 μας κρατούσε ικανοποιημένους, πλέον δεν μας αρκεί, γιατί μας συνηθίζει ξανά σε ωραία βράδια, τα βράδια όλων των Ελλήνων.

ΥΓ. Είναι άδικο να κατακρίνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό ο Ντίνος Μαυροπάνος, διότι τα δύο λάθη του (πέναλτι και είσοδος στην περιοχή) προήλθαν από την τεράστια, κοινή επιθυμία όλων, να σταματήσουν τους Γάλλους. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Ειδικά στην περίπτωση που αμυντικά, μαζί με τον Χατζηδιάκο ξεχώρισαν με εμφάνιση για μεταγραφή.

Facebook Comments