Η Τράπεζα της Ιαπωνίας υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τη βιομηχανική παραγωγή σήμερα, σε μια τελευταία ένδειξη ότι η οικονομία οδεύει μακριά από τις αισιόδοξες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Η οικονομική έκθεση της κεντρικής τράπεζας για τον Σεπτέμβριο, αναφέρει ότι η βιομηχανική παραγωγή θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό “αμετάβλητη” στην περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Τον προηγούμενο μήνα, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι η παραγωγή θα “αυξηθεί εκ νέου” στο γ΄ τρίμηνο. 

Η έκθεση ακολουθεί τις υποβαθμίσεις της ισχύς των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής που ανακοινώθηκε χθες, και έρχεται καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής της BoJ προετοιμάζεται να προχωρήσει ξανά σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη και τις τιμές φέτος, σε μια αναθεώρηση που είναι προγραμματισμένη για τις 30 Οκτωβρίου. Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα ίσως προσπαθήσει να εκπλήξει τις αγορές τότε, λαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης.

Η βιομηχανική παραγωγή θεωρείται ως βασικός δείκτης υγείας της μεταποιητικής οικονομικής της Ιαπωνίας, και υποχώρησε 1,4% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, ενώ είναι πιθανό να υποχωρήσει ξανά στο τρέχον τρίμηνο. Η κατανάλωση δεν έχει απογειωθεί, παρά την φθηνότερη ενέργεια και την μέτρια αύξηση των μισθών.

Οι εξαγωγές πιθανότατα θα παραμείνουν σταθερές “προς το παρόν” και η ανάκαμψή τους εξαρτάται από το πότε θα βγουν από το αδιέξοδο οι αναδυόμενες οικονομίες.

Facebook Comments