Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας στο Α+ προχώρησε σήμερα η Standard & Poors, επισημαίνοντας ότι η οικονομική στήριξη για το αξιόχρεο της χώρας συνεχίζει να αποδυναμώνεται τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιαπωνίας κατά μία μονάδα από το ΑΑ- στο Α+, το οποίο είναι τέσσερις μονάδες χαμηλότερα από την ανώτατη αξιολόγηση του ΑΑΑ. Πάντως, αναβάθμισε τις προοπτικές από αρνητικές σε σταθερές.

Πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση της Ιαπωνίας από την S&P από τον Ιανουάριο του 2011. Πέρυσι τον Δεκέμβριο, η Moodys Investors Service είχε υποβαθμίσει τη χώρα στο Α1, ενώ τον Απρίλιο η Fitch Ratings αναθεώρησε επί τα χείρω την πιστοληπτική της αξιολόγηση, υποβαθμίζοντάς την κατά μία μονάδα στο Α.

«Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα μιας οικονομικής ανάκαμψης στην Ιαπωνία, αρκετά ισχυρής ώστε να αποκαταστήσει την οικονομική στήριξη του αξιόχρεου σε αναλογία με την προηγούμενη εκτίμησή μας, έχει μειωθεί», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνει, «παρά τις αρχικές υποσχέσεις, πιστεύουμε ότι η στρατηγική οικονομικής ανάκαμψης της κυβέρνησης – γνωστή ως Abenomics – δεν θα είναι σε θέση να αντιστρέψει αυτή την επιδείνωση στα επόμενα 2-3 χρόνια».

Facebook Comments