Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας τον Οκτώβριο από την S&P, όπως εκτιμά η Société Générale, και οι αγορές φαίνεται να έχουν τιμολογήσει μια τέτοια αναβάθμιση.

Καθώς τα 10ετή ελληνικά ομόλογα να έχουν “νικήσει” τα ιταλικά εδώ και καιρό και να διαπραγματεύονται με χαμηλότερες αποδόσεις, ενώ έχουν υπεραποδώσει σημαντικά τόσο των ιταλικών όσο και των ισπανικών ομολόγων. Μια αναβάθμιση θα καθιστούσε τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για πολλούς δείκτες κρατικών ομολόγων και σε κεφάλαια με εντολή να επενδύουν μόνο σε assets που έχουν investment grade, αλλά η αυτόματη εισροή από κεφάλαια ή ETF (Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια) θα είναι περιορισμένη, εκτιμά η γαλλική τράπεζα.

Το μεγάλο comeback
Ενώ βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2009, η ελληνική οικονομία έχει υποστεί μια εντυπωσιακή ανάκαμψη από το 2012, σημειώνει η SocGen κάνοντας μία μικρή αναδρομή στο πώς έφτασε η Ελλάδα στο μεγάλο comeback που ετοιμάζεται να σημειώσει σύντομα, αλλάζοντας επενδυτική πίστα.

Οι δημοσιονομικές μετρήσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όπως σημειώνει, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετώπισε προκλήσεις όπως η covid και ο πληθωρισμός. Η υπεραπόδοση της Ελλάδας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισροή επενδύσεων και στα δάνεια των EFSF/ESM, τα οποία αύξησαν τη λήξη του χρέους της και μείωσαν το κόστος δανεισμού, ενώ στο μέλλον, η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα συνεχίσει να επωφελείται από τα κεφάλαια του NGEU.

Κατά την Société, όπως και ευρέως αναμένει η αγορά, η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν συνεχώς την Ελλάδα από το 2016, όπως παρατηρεί, με μέσο ρυθμό μίας αναβάθμισης ετησίως.

Επί του παρόντος, η Ελλάδα βαθμολογείται σε Ba3 με σταθερές προοπτικές από τη Moody’s, BB+ με σταθερές προοπτικές από τη Fitch και BB+ με θετικές προοπτικές από την S&P, πράγμα που σημαίνει ότι με μία ακόμη αναβάθμιση από τη Fitch ή την S&P, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ανακτήσουν το πρώτο τους καθεστώς Investment Grade από το 2011. Η SocGen δεν αναφέρεται στην DBRS καθώς η βαθμολογία της δεν παίζει ρόλο στη συμπερίληψη των ομολόγων των χωρών γενικότερα στους βασικούς διεθνείς δείκτες.

Με την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας την οποία ανέμενε η SocGen έπειτα και από τα ισχυρά αποτελέσματα στον πρώτο γύρο των εκλογών, διασφαλίζεται η συνέχεια της πολιτικής και εξαλείφεται η πολιτική αβεβαιότητα, εξελίξεις που στηρίζουν την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας αυτό το φθινόπωρο.

Οι αγορές ομολόγων τιμολόγησαν γρήγορα την αναβάθμιση της αξιολόγησης, επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, με τα 10ετή ελληνικά ομόλογα να έχουν υπεραποδώσει σημαντικά των 10ετών ιταλικών και των 10ετών ισπανικών ομολόγων μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments