Με κέρδη της τάξης του 36% από τις αρχές του έτους, τα μεγαλύτερα διεθνώς, και με ράλι άνω του 20% από τις εκλογές της 21η Μαΐου, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στο επίκεντρο των ραντάρ των διεθνών funds.

Αυτών που είναι ήδη επενδεδυμένα και αυξάνουν τις θέσεις τους με βάση τις ισχυρές προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα, αλλά και εκείνων που θα αποτελέσουν το νέο κοινό του Χ.Α. και των ελληνικών ομολόγων όταν έλθει η επενδυτική βαθμίδα.

Η ελληνική bull market η οποία και έχει εντυπωσιάσει διεθνείς και εγχώριους αναλυτές, φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, με στήριξη από την πολιτική σταθερότητα η οποία τιμολογείται μετά τις εκλογές, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αμέσως μετά τις διακοπές, τις ισχυρές επιδόσεις της οικονομία και την επίσης εντυπωσιακή εικόνα των ελληνικών ομολόγων.

Παρά τη μεγάλη άνοδο φέτος, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει μάλιστα εξαιρετικά φθηνή. Η Morgan Stanley εξήγησε τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Η αμερικάνικη τράπεζα τόνισε την προτίμησή της και για τις ελληνικές μετοχές επισημαίνοντας πως ο δείκτης MSCI Greece έχει υπεραποδώσει έναντι όλων των διεθνών αγορών φέτος. Ωστόσο οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν φθηνές, όπως επισήμανε.

Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης για τις ελληνικές μετοχές, εντοπίζοντας τέσσερις καταλύτες που θα στηρίξουν την πορεία τους. Αυτοί είναι 1) τα ισχυρά και ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη, 2) η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, 3) η μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου των ελληνικών μετοχών σε σχέση με τις μετοχές σε Ευρώπη και ανεπτυγμένες αγορές, και 4) οι ακόμα φθηνές τους αποτιμήσεις και η δυναμική της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων.

Όπως παρατήρησε η Morgan Stanley, παρά το sell-off του Μαρτίου, ο δείκτης MSCI Ελλάδας έχει καταγράψει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων και των ανεπτυγμένων χωρών, χάρη στην πολύ ισχυρή κερδοφορία και τις αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται κατά 28% χαμηλότερα (σε όρους P/E) έναντι των αναδυόμενων αγορών και 31% χαμηλότερα έναντι της ευρωπαϊκής αγοράς.

Παράλληλα, οι ιδιώτες Έλληνες επενδυτές οι οποίοι στο παρελθόν ήταν μετρημένοι ως προς τις κινήσεις τους στο Χ.Α δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον πλέον βλέποντας και αυτοί τις ισχυρές προοπτικές που ανοίγονται, τη στιγμή που η αγορά δίνει σημαντικά κέρδη εδώ και μήνες. Έτσι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €95,46 εκατ. τον Μάϊο, έπειτα από εισροές ύψους €72,54 εκατ. τον Απρίλιο, συνολικά 168 εκατ. ευρώ στο δίμηνο.

Επιπλέον, τον Μάϊο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α, δημιουργήθηκαν 1.128 νέοι κωδικοί, σε σχέση με 937 νέους κωδικούς τον Απρίλιο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας  στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,14 δις (2,87% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου). Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για το μήνα Μάιο ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου €9,05 δις, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου €7,72 δις και το Λουξεμβούργο με αξία χαρτοφυλακίου €4.77 δις.

Εντωμεταξύ, με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το European MidCap Event που διοργάνωσε ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Γενεύη στις 13 Ιουνίου, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας και προβολής των εισηγμένων εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη των ΑΔΜΗΕ, Austriacard, BRIQ Properties, Cenergy, Dimand, EYΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ , Entersoft, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΠ, Profile, Πλαστικά Θράκης τα οποία πραγματοποίησαν 94 ραντεβού με διαχειριστές ελβετικών funds. Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών θα συμμετάσχει στις 22 Ιουνίου 2023 και στο European Spring MidCap Event που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Στο Παρίσι διεξήχθη στις 13-15 Ιουνίου και το τριήμερο ευρωπαϊκό τραπεζικό roadshow της Goldman Sachs με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες να χαίρουν πολύ θετικής αποδοχής από τους εκπροσώπους διεθνών θεσμικών χαρτοφυλακίων. Οι εντυπωσιακές επιδόσεις των μετοχών τους αλλά και τα πολύ βελτιωμένα οικονομικά τους μεγέθη ικανοποιούν και με το παραπάνω τα ξένα funds, ενώ πλέον τα NPEs δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Στο ραντάρ των επενδυτών είναι πλέον τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, η εκτιμώμενη διψήφια πιστωτική επέκταση, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE και τα μερίσματα, γεγονός που αποδεικνύει την αλλαγή σελίδας που έχει πραγματοποιήσει ο κλάδος.

Τα μηνύματα των ξένων οίκων τόσο για το Χ.Α όσο και για τις τράπεζες συνεχίζουν να είναι υποστηρικτικά με τις θετικές τους εκθέσεις να έχουν γίνει… καθημερινότητα. Η Deutsche Bank η οποία διατηρεί τη σύσταση αγοράς και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, πρότεινε στους επενδυτές να τις επιλέξουν από το περιβάλλον της ευρωπεριφέρειας καθώς αναμένεται να ξεχωρίσουν λόγω και της ισχυρής ώθησης που θα λάβει η ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπεραποδίδοντας της ευρωζώνης.

Ανάλογη πρόταση έκαναν και οι Morgan Stanley και JP Morgan με τη δεύτερη να τονίζει την προτίμησή της και για τις ελληνικές μετοχές γενικότερα, λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της αναμενόμενης συνέχισης της τρέχουσας φιλοεπενδυτικής και φιλομεταρρυθμιστικής πολιτικής μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Είναι ξεκάθαρο πως όποιος πόνταρε στο Sell in May στο Χ.Α, έχασε. Τους τελευταίους πολλούς μήνες βιώνουμε μια από τις πιο ώριμες χρηματιστηριακές περιόδους, ενώ το story που ανοίγεται μπροστά, με φόντο και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι μοναδικό στο περιβάλλον όλων των διεθνών αγορών.

Facebook Comments