Οι εκλογές είχαν οδηγήσει αρκετούς επενδυτικούς οίκους να τηρήσουν στάση αναμονής απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, έπειτα και από τις ισχυρές επιδόσεις τους, ενώ τα hedge funds είχαν αυξήσει κατακόρυφα τα short στοιχήματά τους την εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών της 21ης Μαΐου, και στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, λόγω των ανησυχιών για την πιθανότητα μετεκλογικής «πολιτικής παράλυσης».

Το αποτέλεσμα των εκλογών οδήγησε ωστόσο σε στροφή της στάσης, τόσο των τοποθετήσεων των funds, όσο των αναλυτών. Οι επενδυτές αποτιμούν πλέον, έπειτα και από τις δεύτερες κάλπες στα τέλη του Ιουνίου, θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα με μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, με την πτώση του δείκτη του ελληνικού χρέους να επιταχύνεται. Αυτό αποτελεί και το «εισιτήριο» για την επενδυτική βαθμίδα το οποίο είναι θέμα χρόνου να δοθεί, ακόμα και στις αρχές του φθινοπώρου. Οι επενδυτικές τράπεζες που διαπραγματεύονται ελληνικά ομόλογα έχουν άλλωστε ήδη αρχίσει να χτίζουν θέσεις στην Ελλάδα ώστε να ανταποκριθούν και στη ζήτηση από τους επενδυτές που θα φέρει μία τέτοια εξέλιξη

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είναι στο 3,7% με το spread έναντι της Γερμανίας να συρρικνώνεται στις 143 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021. Παράλληλα, συνεχίζει να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στην ευρωζώνη από την έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο του 2022, η οποία αγγίζει τις 100 μ.β, ενώ το spread Ελλάδας-Ιταλίας είναι πλέον σταθερά αρνητικό καθώς η απόδοση του 10ετούς ιταλικού είναι στο 4%. Επιπλέον, τα ελληνικά ομόλογα κινούνται όλο και πιο κοντά σε αυτά της Ισπανίας, όπου η απόδοση διαμορφώνεται στο 3,3% και κλείνουν ο χάσμα και με την Πορτογαλία, με το πορτογαλικό 10ετές να διαπραγματεύεται στο 3%.

Η Citigroup η οποία ήταν επιφυλακτική για τα ελληνικά ομόλογα, πλέον αναμένει νέα βελτίωση εάν η Νέα Δημοκρατία πετύχει παρόμοιες επιδόσεις με αυτές του πρώτου γύρου. Το spread 10ετών ελληνικών ομολόγων, όπως σημειώνει, διαπραγματεύεται στις 143 μονάδες βάσης σήμερα, περίπου 30 μ.β κάτω από τα ιταλικά. Η πρόσφατη πτώση οδηγήθηκε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και μετά από αυτές εν αναμονή της αναβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας σε investment grade, όπως τονίζει η Citi. Το spread 10ετών έχει πλέον σταθεροποιηθεί γύρω από τον βραχυπρόθεσμο στόχο της τράπεζας, των 140 μ.β.

Ωστόσο αναμένει ισχυρό ράλι στο βραχυπρόθεσμο διάστημα εάν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό του πρώτου γύρου των εκλογών, καθώς θα αποκτήσει αυτοδυναμία, λόγω και του νέου εκλογικού νόμου. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, η Citi τονίζει πως η Ελλάδα θα δει τη συνέχιση της πολιτικής που υποστηρίζει την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη μείωση του χρέους/ΑΕΠ.  Αυτό θα ενισχύσει τα επιχειρήματα για αναβάθμιση της αξιολόγησής της σε επενδυτική βαθμίδα, που στη συνέχεια θα ανοίξει την πόρτα για συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους βασικούς διεθνείς δείκτες και θα διευκολύνει το κούρεμα των εγγυήσεων από την ΕΚΤ. Αναμένει πως η Moody’s και η S&P θα προχωρήσουν σε νέες αναβαθμίσεις μετά τις εκλογές, με τη χώρα να ανακτά έτσι την επενδυτική βαθμίδα (από την S&P) το φθινόπωρο.

Το σήμα για την υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων έδωσαν άλλωστε οίκοι αξιολόγησης με τα σχόλιά τους για το αποτέλεσμα της κάλπης. «Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα για μία ακόμη θητεία της Νέας Δημοκρατίας, που θα υποδηλώνει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, κάτι που είναι πιστωτικά θετικό για την Ελλάδα», σημείωσε η Moody’s.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών υποδηλώνουν ότι υπάρχει λαϊκή εντολή για συνέχιση της πολιτικής και μεταρρυθμίσεις», σημείωσε από την πλευρά της η S&P τονίζοντας πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, έπειτα από την αναβάθμιση των προοπτικών της σε θετικές τον Απρίλιο, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την περίοδο πρόβλεψής του έως το 2026.

«Εάν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό της στις δεύτερες κάλπες του Ιουνίου και εάν το ποσοστό των ψήφων που αφορά τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής διατηρηθεί υψηλό, τότε το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να επιτύχει μια ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό θα φέρει άλλη μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας για την Ελλάδα», σημείωσε η DBRS, καθώς η νίκη της Ν.Δ. θα της έδινε εντολή να συνεχίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας». Ο οίκος διαμήνυσε πως αυτή η εξέλιξη στηρίζει την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας.

Τα ελληνικά ομόλογα εκτός από την προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας, έχουν και άλλους σημαντικούς «άσους» όπως η στρατηγική που έχει ακολουθήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Πράγματι, ο ΟΔΔΗΧ έχει καλύψει πλήρως τους εκδοτικούς στόχους της χρονιάς με την άντληση 7 δισ. ευρώ πριν τις πρώτες κάλπες. Με 35 δισ. ευρώ ταμειακών διαθεσίμων, δεν αποκλείομαι θετικές εκπλήξεις τους επόμενους μήνες. Όταν για παράδειγμα Ελλάδα κατακτήσει ή είναι στα πρόθυρα να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα. Δεν αποκλείονται νέες πρόωρες αποπληρωμές των δανείων GLF, ακόμα και δύο δόσεων του 2024 και του 2025, μέσω της χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων, ενώ ένα νέο πρόγραμμα δημοπρασιών για το reopening υφιστάμενων ομολόγων για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, είναι επίσης πιθανό.

Facebook Comments