Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα αποτελεί καταλύτη ειδικά  για τις ελληνικές τράπεζες, εκτός από τα ελληνικά ομόλογα και το χρηματιστήριο γενικότερα, με τους διεθνείς οίκους να «ανεβάζουν» τις προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη των συστημικών τραπεζών αλλά και τις τιμές-στόχους για τις μετοχές τους, παρά το τεράστιο ράλι που έχουν ήδη καταγράψει.

Άλλωστε ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο ράλι του χρηματιστηρίου είναι το “θαύμα” που ονομάζεται “ελληνικές τράπεζες”. Όχι μόνο καταγράφουν ένα εντυπωσιακό άλμα από τις αρχές του έτους που αγγίζει το 60% αλλά οι μετοχές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς κατατάσσονται στο τοπ 5 των τραπεζών της Ε.Ε., έχοντας υπεραποδώσει των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά περισσότερο από 50% φέτος. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες  έχουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας/χρηματοδότησης εντός της ζώνης του ευρώ, με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι μέσου όρου 153% για την Ε.Ε).

Η επιστροφή της Ελλάδας στο investment grade αποτελεί έναν από τους τρεις καταλύτες που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, σημείωσε η Goldman Sachs. Οι θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών για τα μεγέθη τους και οι περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σχέδια των διοικήσεων να επιστρέψουν στις διανομές μερισμάτων, αποτελούν τους άλλους δύο. Η Goldman σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο, περνώντας με άνεση τον πήχυ που είχαν θέσει οι αναλυτές, ενώ εκτιμά ότι o δείκτης NPEs θα υποχωρήσει στο 5% φέτος, στο 4% το 2024 και στο 3% το 2025, προσεγγίζοντας έτσι τα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. του 2-3%.

Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα διατήρησε τη σύσταση «αγοράς» για τις Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, ενώ τηρεί ουδέτερη στάση για την Eurobank. Η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank τοποθετήθηκε στα 1,95 ευρώ από 1,70 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank είναι στο 1,70 ευρώ από 1,55 ευρώ πριν, για την Εθνική είναι στα 6,90 ευρώ από 6,20 ευρώ πριν και για την Πειραιώς είναι στα 3,35 ευρώ από 2,75 ευρώ προηγουμένως.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο roadshow που ετοιμάζει η Goldman Sachs στο Παρίσι το τριήμερο 13-15 Ιουνίου (European Financials Conference).

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται αυξημένο και θα επικεντρωθεί στα εξής θέματα: στις ομοιότητες και διαφορές στον ελληνικό οικονομικό κύκλο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό, στον αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης στο δανεισμό και τη ρευστότητα, στις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων στα επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών και στην ποιότητα ενεργητικού, τις στις εκτιμήσεις των διοικήσεων για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE, στις μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίων υπό το πρίσμα της βελτίωσης των κεφαλαιακών μαξιλαριών (CET1), στη θέση του ο SSM σχετικά με τις διανομές μερισμάτων, τις επαναγορές και άλλες ειδικές εγκρίσεις (π.χ. συγχωνεύσεις και εξαγορές), στο χρονοδιάγραμμα για την απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και πώς θα  επηρεάσει τα κεφάλαια, στους «μοχλούς» που είναι διαθέσιμοι για τη συμμόρφωση με τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες απαιτήσεις MREL,  στις επιπτώσεις για τον κλάδο από μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, και στο ποια είναι έκθεσή τους σε εμπορικά ακίνητα (εγχώρια, ευρωπαϊκά, ΗΠΑ και άλλα).

Εκλογές, επενδυτική βαθμίδα και οικονομία είναι κατά την Jefferies τα μεγάλα “όπλα” των ελληνικών τραπεζών. Όπως τονίζει, οι τάσεις στα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών είναι υποστηρικτικές, λαμβάνοντας ώθηση και από την ισχυρή τουριστική δραστηριότητα μέχρι σήμερα καθώς και το ισχυρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στον πρώτο γύρο των γενικών εκλογών το οποίο δημιουργεί την προοπτική μιας σταθερής κυβέρνησης, εάν το αποτέλεσμα επαναληφθεί στον δεύτερο γύρο στις 25 Ιουνίου. Αυτό αύξησε τις προσδοκίες της αγοράς για την αναβάθμιση της Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα το β’ εξάμηνο του 2023.

Έτσι, η Jefferies δίνει σύσταση buy για την Εθνική με νέα τιμή στόχο τα 7,3 ευρώ από 6,5 ευρώ πριν, ενώ δίνει σύσταση hold για τις Eurobank και Πειραιώς, με τιμή στόχο το 1,7 ευρώ (από 1,65 ευρώ πριν) και 2,7 ευρώ (από 2,5 ευρώ πριν) αντίστοιχα. Για την Alpha Bank δίνει σύσταση υποαπόδοσης, με τιμή στόχο το 1,1 ευρώ καθώς, όπως επισημαίνει, αν και συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε discount, ο κίνδυνος σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τις προβλέψεις κάνει την Jefferies να τηρήσει μία πιο επιφυλακτική στάση.

Σε πρόσφατο σημείωμά της η Axia Ventures τόνισε πως το story της υπεραπόδοσης των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί. Μετά την εξαιρετική απόδοση από τις αρχές του 2023, τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών κυμαίνονται μεταξύ του 19 και του 39%, αν και αυτό αντικατοπτρίζει επίσης την προσεκτική εκτίμησή για το πλεόνασμα κεφαλαίου, το οποίο ενσωματώνεται μόνο εν μέρει στις εκτιμώμενες αποτιμήσεις.

Ωστόσο, υπάρχει σημαντική πιθανότητα για ακόμη καλύτερες αποδόσεις για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς υιοθετούν μια εξωστρεφή προσέγγιση της πολιτικής κατανομής κεφαλαίων για να αυξήσουν τα κέρδη μέσω επενδύσεων. Άλλωστε, όπως επισήμανε η Axia, οι μετοχές τους εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount 15-20% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών σε βάση P/TE, για παρόμοιο RoTE της τάξης του 11,5% για το 2024.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η αναβάθμιση της Ελλάδας θα στηρίξει και την τιμολόγηση των εκδόσεων των νέων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ειδικά αυτά που πρέπει να εκδοθούν στο πλαίσιο των απαιτήσεων MREL.

 

Facebook Comments