Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών εξασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής και αυξάνει τις πιθανότητες αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα το β΄ εξάμηνο, επισημαίνει για μία ακόμη φορά η Société Générale.

Πάντως, όπως προσθέτει, οι αγορές πιθανότατα έχουν ήδη τιμολογήσει την αναβάθμιση αυτή και ο αντίκτυπος από τις ροές μπορεί να είναι μικρός.

Η γαλλική τράπεζα σημειώνει πως η ΝΔ έχει δεσμευθεί να δρομολογηθούν γρήγορα μεγάλες μεταρρυθμίσεις, με επίκεντρο το επιχειρηματικό περιβάλλον και τον τραπεζικό τομέα. Επειδή αυτό ήταν ένα ευρέως αναμενόμενο αποτέλεσμα, οι αγορές δεν κινήθηκαν πολύ.

Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των ιταλικών είχε ήδη μειωθεί από περίπου -25 μονάδες βάσης σε -50 μ.β. μετά τη νίκη της ΝΔ στον πρώτο γύρο των εκλογών. Τώρα το spread διαπραγματεύεται γύρω στις -40 μ.β., το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από το προεκλογικό επίπεδο και πιθανότατα ήδη τιμολογεί μια αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P ή τη Fitch σε επενδυτική βαθμίδα. “Πιστεύουμε ότι το spread θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω στις -50 μονάδες βάσης, αλλά πιθανότατα θα είναι μια αργή διαδικασία”, τονίζει η SocGen. “Με την άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, πιστεύουμε ότι μια αναβάθμιση από BB+ σε BBB- στις 20 Οκτωβρίου από την S&P είναι πιθανή”, προσθέτει χαρακτηριστικά.

Η επενδυτική βαθμίδα, κατά την άποψη της γαλλικής τράπεζας, θα υποδεικνύει περισσότερο τα καλύτερα θεμελιώδη μεγέθη της χώρας και δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ιδιαίτερα αυξημένες αγορές από συγκεκριμένους επενδυτές.

Facebook Comments