Η διόρθωση που πολλοί αναλυτές περίμεναν και υπογράμμιζαν ότι χρειάζεται η ελληνική αγορά ήρθε, με την τακτική των χαρτοφυλακίων να ακολουθεί το παραδοσιακό χρηματιστηριακό ρητό «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση», όπως συμβαίνει άλλωστε και στις υγιείς bull markets

Με το εκλογικό αποτέλεσμα να επιβεβαιώνει πλήρως τις προσδοκίες των επενδυτών, πολλοί βρήκαν την ευκαιρία τη Δευτέρα να κατοχυρώσουν τα εντυπωσιακά κέρδη που κατέγραφαν, έπειτα και από το ράλι του τελευταίου διαστήματος, και να ανασυνταχθούν ώστε να επιστρέψουν σε πιο ελκυστικά επίπεδα αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών. Σημαντικό ρόλο βέβαια στις πιέσεις της αγοράς έπαιξαν και οι αποκοπές μερισμάτων από αρκετές εισηγμένες.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το Χ.Α μαζεύει έτσι δυνάμεις για τη συνέχεια και ενόψει των πολύ θετικών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και την αλλαγή πίστας προς τις ανεπτυγμένες αγορές. «Δεν ψάχνουμε τον λόγο που η αγορά διόρθωσε», όπως σημειώνει άλλωστε και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. «Η αγορά ήξερε και είχε προεξοφλήσει τις εκλογές ενώ κάποιοι περίμεναν πως η συνεδρίαση θα ήταν ανοδική οπότε θα έπαιρναν και κέρδη. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε με την αγορά να βρήκε την ευκαιρία να βγάλει πωλητές. Αυτό που συμβαίνει στην αγορά είναι υγεία μιας και θα βγάλει νέους αγοραστές που περίμεναν εναγωνίως την διόρθωση. Οι διορθώσεις είναι απαραίτητες σε μία bull (ανοδική) αγορά μιας και πολλοί σπεύδουν να κατοχυρώσουν σημαντικά κέρδη προηγούμενου διαστήματος», τονίζει ο αναλυτής.

Όπως τόνισε και η Alpha Finance, το ισχυρό ράλι στο Χ.Α οδήγησε σε σημαντική αύξηση στις αποτιμήσεις επιλεγμένων τίτλων, οι οποίοι, πλέον, διαπραγματεύονται σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο. Έτσι βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να υιοθετηθεί μία πιο προσεκτική στάση.  Ωστόσο, η ανοδική τάση θα διατηρηθεί σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, υποστηριζόμενη από το βελτιούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον και ειδικότερα από την αύξηση των κεφαλαίων προς επένδυση από την ΕΕ – κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- αλλά και της δυναμικής των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που προοιωνίζουν την συνέχιση της εισροής κεφαλαίων και στο ΧΑ.

Παράλληλα, η πιθανότητα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα εντός του β’ εξαμήνου του 2023 χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ μεταξύ των θεμάτων που θα κυριαρχήσουν στο β’ εξάμηνο είναι η σειρά από προγραμματισμένες εισαγωγές νέων μετοχών, η αναμενόμενη πώληση των ποσοστών που κατέχει το ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και η συζήτηση για τη διατηρησιμότητα της ισχυρής δυναμικής στην κερδοφορία των εισηγμένων.

«Με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει σημειώσει ράλι 12% μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ξεπερνώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx600 κατά ένα συντριπτικό 15%, είναι προφανές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν τιμολογημένο», σημειώνει από την πλευρά της η Eurobank Equities. «Ωστόσο, με την αγορά να προσφέρει συναρπαστικές αποτιμήσεις, χαμηλή τοποθέτηση, υγιείς μακροοικονομικές προοπτικές, σταθερό προφίλ αύξησης κερδών για τις εισηγμένες και τεχνικούς καταλύτες (αναβάθμιση κρατικής αξιολόγησης), πιστεύουμε ότι το επενδυτικό story για τις ελληνικές μετοχές δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο τα τελευταία 17 χρόνια» επισημαίνει η χρηματιστηριακή εκτιμώντας πως η άνοδος του Χ.Α είναι μονόδρομος το επόμενο διάστημα.

Πάντως οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές του Χ.Α με την NBG Securities να σημειώνει πως η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα αποτέλεσμα φιλικό προς την αγορά και ως εκ τούτου εξαλείφει τους πολιτικούς κινδύνους στην Ελλάδα και διασφαλίζει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές. Επιπλέον, στο βασικό της σενάριο, αναμένει τώρα από την Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το β’ εξάμηνο του 2023 (πιθανόν Σεπτέμβριο-Οκτώβριο), επιτυγχάνοντας έτσι έναν σημαντικό στόχο, ειδικά στο πλαίσιο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής. Η αναβάθμιση θα οδηγήσει σταδιακά σε επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και την ενδεχόμενη επανένταξή τους σε δείκτες ανεπτυγμένων αγορών (αναμφίβολα ένας θετικός καταλύτης απόδοσης, ο οποίος, ωστόσο, μπορεί να απαιτήσει μερικά χρόνια για να υλοποιηθεί), αν και πολλά του αναμενόμενου οφέλους έχουν ήδη τιμολογηθεί, ειδικότερα όσον αφορά την αγορά ομολόγων, τονίζει η χρηματιστηριακή.

Από την πλευρά της η Euroxx Securities επισημαίνει πως η έκβαση του δεύτερου γύρου των ελληνικών εκλογών υπόσχεται πολλά τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για το Χ.Α. Αναμένεται η Ελλάδα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδας εντός του 2023, υποστηριζόμενη από συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και μια συνετή δημοσιονομική στάση, όπως τονίζει. Τα εκλογικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να επιδεικνύει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και πολιτικών. Η συνέχιση αυτών των μεταρρυθμίσεων, μαζί με την εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα αναμένεται να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Επιπλέον, το εκλογικό αποτέλεσμα ανοίγει το δρόμο για μια σειρά ενθαρρυντικών εξελίξεων στην αγορά, επισημαίνει η χρηματιστηριακή. Αυτές περιλαμβάνουν την πρόοδο προς την αναμενόμενη αναβάθμιση του ΧΑ στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών (αν και δεν αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2024 ή αρχές 2025), ένα αναμενόμενο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον που θα ενισχύσει τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ευνοϊκή χρηματοδότηση, ενώ θα ενισχύσει τη συναλλακτική δραστηριότητα και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, που επίσης θα τροφοδοτηθούν από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για IPO.

Facebook Comments