O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να αποσαφηνίσει τον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η κυβερνητική πολιτική θα κινηθεί σε πέντε βασικούς άξονες που θα αφορούν την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, την ενίσχυση του Εθνικού συστήματος υγείας, την ψηφιοποίηση του κράτους, την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης και την ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος.

Πυλώνας της ομιλίας του πρωθυπουργού σε οικονομικό επίπεδο αναμένεται πως θα είναι οι παρεμβάσεις που θα τροχοδρομηθούν μέσα στο 2024. Αυτές αφορούν το νέο μισθολόγιο Δημοσίου με αυξήσεις των αποδοχών από 1/1/24 κατά 500 εκατ. ευρώ, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση στις συντάξεις, την καταβολή του youth pass δηλαδή την καταβολή 150 ευρώ για όσους συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη, η αύξηση 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίζουν ακίνητα από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τον Σκάι ο νέος εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο έχει κλειδώσει κοντά στα 840 ευρώ.

Όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ του στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρισκόταν η εξίσωση κατώτατου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει για τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν έχουν 14 μισθούς – όπως στον ιδιωτικό τομέα – ότι τα 780 ευρώ των νεοεισερχομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο, θα γίνουν 846 ευρώ τον μήνα επί 12 μήνες το οποίο ισούται με αύξηση 66 ευρώ το μήνα.

Αυτό θα σημάνει αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων έως και 8,5% το μήνα και 4-5% μεσοσταθμικά.

Στα μέτρα άμεσης εφαρμογής, απέναντι στην ακρίβεια περιλαμβάνονται η επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους, η έκτακτη οικονονική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και η κατάργηση του πέναλτι του 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, σύμφωνα με τον Σκάι, αφήνουν να εννοηθεί ότι στη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και μέτρα “έκπληξη”.

Η διαδικασία στη Βουλή θα ξεκινήσει στις 17:00 με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και θα ολοκληρωθεί με την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης, το Σάββατο το βράδυ.

Facebook Comments