Καθαρά κέρδη ύψους 302,6 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Alpha Bank στο α’ εξάμηνο έναντι 238,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το Καθαρό Έσοδο Τόκων συνέχισε να ενισχύεται, μολονότι με μειωμένο ρυθμό +3% για το β’ τρίμηνο σε επαναλαμβανόμενη βάση, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των εσόδων χορηγήσεων και χρεογράφων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, τα οποία αντιστάθμισαν την αύξηση του κόστους των καταθέσεων. Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο ανήλθε σε 2,3%. Το Καθαρό Έσοδο Τόκων για το α’ εξάμηνο του έτους ενισχύθηκε κατά 48,5% σε ετήσια βάση.

Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες ανήλθαν σε €97,1 εκατ., αυξημένα κατά 10,5% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της αύξησης των προμηθειών χορηγήσεων καθώς και της θετικής συνεισφοράς από την αύξηση των προμηθειών Πιστωτικών Καρτών και Πληρωμών, λόγω της αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας. Το α’ εξάμηνο, τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 10,7%, σε συγκρίσιμη βάση, λαμβανομένης υπόψη της απόσχισης του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών.

Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα αυξήθηκαν κατά 3% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €240,4 εκατ. ως αποτέλεσμα της αύξησης του φόρου ακίνητης περιουσίας, των ασφαλίστρων καθώς και λόγω υψηλότερων επενδύσεων σε υποδομές πληροφορικής. Το α’ εξάμηνο, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 0,9%3 σε ετήσια βάση.

Το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων αυξήθηκε κατά 7,5% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των Καθαρών Εσόδων από Τόκους και της βελτιωμένης επίδοσης στα έσοδα από προμήθειες. Το α’ εξάμηνο 2023, το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ενισχύθηκε κατά +78,6%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των κύριων εσόδων από τραπεζικές εργασίες (+30,5% σε ετήσια βάση) και της βελτίωσης του κόστους (-2,6% σε ετήσια βάση), υποστηρίζοντας τις προοπτικές για το 2023.

Το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου διαμορφώθηκε σε 76 μ.β. το β’ τρίμηνο, λαμβανομένων υπόψη των ζημιών απομείωσης ύψους €60,7 εκατ. καθώς και των εξόδων διαχείρισης καθυστερήσεων ύψους €12,8 εκατ., επίδοση καλύτερη από τον στόχο που είχε τεθεί για το 2023, αντανακλώντας την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ.

Τα Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μετά από Φόρους, τα οποία ανήλθαν σε €195 εκατ. το β’ τρίμηνο 2023, είναι τα Καθαρά κέρδη / (Ζημιές) μετά τον φόρο εισοδήματος ύψους €191 εκατ. μη συμπεριλαμβανομένων: α) των μη επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εξόδων ύψους €12 εκατ., β) της επίπτωσης των συναλλαγών ΜΕΑ ύψους €5 εκατ. και γ) των σχετιζόμενων με τα παραπάνω φόρων, ύψους €3 εκατ

Β. Ψάλτης: Σημαντική πρόοδος στο α’ εξάμηνο
Για σημαντική πρόοδο στο πρώτο εξάμηνο του 2023 έκανε λόγο σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Βασίλης Ψάλτης. Παράλληλα υποστήριξε ότι νέος σκοπός του Ομίλου είναι η στήριξη “στην Πρόοδο στη ζωή και την επιχειρηματικότητα για ένα καλύτερο Αύριο”.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

“Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, επιτύχαμε σημαντική πρόοδο ως προς την υλοποίηση των στόχων μας και, με εφαλτήριο τις ισχυρές λειτουργικές μας επιδόσεις, καταγράψαμε Προσαρμοσμένα Κέρδη ύψους €357 εκατ., αυξημένα κατά 78% σε ετήσια βάση και κατά 20% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η ενίσχυση των Καθαρών Εσόδων από Τόκους συνεχίζει να κυριαρχεί στην εικόνα, καθώς η δυναμική από τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύεται περαιτέρω από την απόδοση της εμπορικής μας πολιτικής. Αναπτύσσουμε το ενεργητικό μας με τρόπο βιώσιμο, διατηρώντας παράλληλα πειθαρχημένη προσέγγιση στην τιμολόγηση, ενώ το ισχυρό μας δίκτυο επιτρέπει να ενισχύουμε το παθητικό μας ακολουθώντας μετριοπαθή τιμολόγηση.

Τα Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες διαμορφώνονται ανοδικά, ως απόρροια της ενίσχυσης των δραστηριοτήτων μας και της περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα των επενδυτικών προϊόντων. Η συγκράτηση των εξόδων συνεχίζεται, καθώς οι προσπάθειές μας για αύξηση της αποδοτικότητας βελτιώνουν περαιτέρω τις λειτουργικές μας επιδόσεις, με τον Δείκτη Εξόδων προς Έσοδα να διαμορφώνεται στο 44%, το χαμηλότερο επίπεδο που έχουμε καταγράψει από την έναρξη της ελληνικής κρίσης. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε την ανθεκτικότητα του ισολογισμού μας, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακή αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων κατά €1 δισ. μέσω ενός συνδυασμού ισχυρής οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων και μίας σειράς συναλλαγών που ολοκληρώθηκαν σε ιδανικό χρόνο. Ειδικότερα, σε συνέχεια της πρώτης μας έκδοσης AT1 τον Φεβρουάριο, ολοκληρώσαμε με επιτυχία δύο συναλλαγές-ορόσημα για τη διαχείριση των ΜΕΑ (Projects Sky και Hermes) και μία συνθετική τιτλοποίηση που ισχυροποίησε περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.

Συμπληρωματικά, η έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους €500 εκατ. ισχυροποίησε περαιτέρω τα αποθέματα MREL, επιβεβαιώνοντας την οξυδέρκεια που χαρακτηρίζει την παρουσία μας στην αγορά ομολόγων καθώς και την αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μας να διευρύνουμε και να διαφοροποιούμε συνεχώς τη χρηματοδοτική μας βάση. Όσον αφορά στο μέλλον, αξιοποιώντας την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική του πρώτου εξαμήνου στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, αναβαθμίζουμε τις προβλέψεις μας για την κερδοφορία το 2023 καθώς και για Απόδοση Ενσώματων Κεφαλαίων (RoTE), με τον στόχο μας να υπερβαίνει πλέον κατά πολύ το 11% (από 10% προηγουμένως), σε σύγκριση με το 7,5% που σημειώθηκε το 2022. Συνεχίζουμε την πορεία μας με ανανεωμένη αισιοδοξία και ενθουσιασμό, που εδράζονται στην αποφασιστικότητά μας για τη συνεπή υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχέδιου.

Η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα και η ισχυρή αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων ωθούν την ανάπτυξη της Ελλάδας με ρυθμούς που θα υπερβούν το 2,5% το τρέχον έτος, επίδοση πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, τον περασμένο Ιούνιο στο Investor Day της Τράπεζας, παρουσιάσαμε το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου για την περίοδο 2023-2025, το οποίο και λειτουργεί ως εφαλτήριο υψηλότερων αποδόσεων, μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, όπως η θεμελιώδης αξία του Δικτύου της Alpha Bank και η υπεροχή μας στην εξυπηρέτηση δυναμικών τμημάτων Πελατών.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τη δραστηριότητά μας ως υπεύθυνος κοινωνικός και οικονομικός εταίρος. Το εμβληματικό πρόγραμμα εταιρικής μας υπευθυνότητας “Μαζί, με στόχο την Υγεία” συνεχίζει να υποστηρίζει συμπολίτες μας σε απομακρυσμένες περιοχές, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας, ενώ σύμφωνα με την πρόσφατη Μελέτη Μέτρησης Κοινωνικού Αντικτύπου, η κοινωνική του αξία ήταν δεκαπλάσια της επένδυσης που παρείχαμε. Επιπλέον, συνεχίζουμε να στηρίζουμε ενεργά το πρόγραμμα στέγασης για νέους “Σπίτι μου”, ενώ διατηρούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάχυση των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης της ελληνικής πολιτείας (pass), έχοντας εκδώσει περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια κάρτες.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες κάτοχοι δανείων ύψους €3,8 δισ. έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών, διασφαλίζοντας σημαντική στήριξη στον περιορισμό των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων. Η απαρέγκλιτη δέσμευσή μας στην υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου διασφαλίζει ότι βρισκόμαστε σε σταθερή τροχιά για την επανέναρξη της καταβολής μερισμάτων από τα κέρδη του 2023, με την επιφύλαξη της συνήθους έγκρισης από τις εποπτικές αρχές, και θα ήθελα να επαναλάβω την πρόθεσή μας να αυξήσουμε περαιτέρω το ποσό του κεφαλαίου που σχεδιάζουμε να επιστραφεί στους Μετόχους μας τα προσεχή χρόνια.

Θεωρούμε ως θεμελιώδες καθήκον μας να στηρίζουμε τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις στην πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον νέο Σκοπό του Ομίλου μας να “Στηρίζουμε την Πρόοδο στη ζωή και την επιχειρηματικότητα για ένα καλύτερο Αύριο”. Είμαστε, συνεπώς, αποφασισμένοι να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στην πορεία ανάπτυξης και μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με στόχο τη δημιουργία αξίας για τους Μετόχους μας, τους Πελάτες και την Κοινωνία”.

Προοπτικές
Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις έχουν αλλάξει σημαντικά το διεθνές επιτοκιακό περιβάλλον, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού και με αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης. Η εισροή πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και η αναμενόμενη επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας προβλέπεται να αμβλύνουν σημαντικά ή ακόμα και να αντιστρέψουν τον αντίκτυπο για τη χώρα, υποστηρίζοντας την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στο Investor Day του Ιουνίου, η Τράπεζα ανακοίνωσε το Στρατηγικό της Σχέδιο για την περίοδο 2023-2025 και παρουσίασε ένα αναθεωρημένο σύνολο στόχων για τη δημιουργία αξίας και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Από την αρχή του έτους έως σήμερα, οι επικαιροποιημένοι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου της Τράπεζας βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, με βελτίωση της κύριας κερδοφορίας επωφελούμενης από την ισχυρή αύξηση των εσόδων, έμφαση στον εξορθολογισμό του κόστους παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, σημαντική εξυγίανση του ισολογισμού, οργανική δημιουργία κεφαλαίων καθώς και περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων που σχετίζονται με την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Οι βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις εν μέσω ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος επιτοκίων οδήγησαν σε αναβάθμιση του στόχου κερδοφορίας για το 2023 σε πάνω από 11% (από 10%). Ο Όμιλος θα συνεχίσει την δυναμική αναπτυξιακή του πορεία, επιταχύνοντας τη δημιουργία αξία για τους Μετόχους.

Facebook Comments