Στις νέες Ελληνοτουρκικές συνομιλίες που ξεκινάνε σε λίγες ημέρες η Ελλάδα προσέρχεται με πνεύμα καλής θέλησης αυτό σημαίνει συμβιβασμός  ο οποίος δεν πρέπει να είναι μονόπλευρος αλλά και από τις δύο πλευρές.

Εξάλλου καμία ειρήνη δεν μακροημέρευσε όταν ο συμβιβασμός ήταν μόνον από την μία πλευρά. Είμαστε αναγκασμένοι να δεχθούμε έναν συμβιβασμό, όπως και οι Τούρκοι το ίδιο αν θέλουμε να συμβιώνουμε ομαλά στο Αιγαίο. Αλλά στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με δικτάτορες η ιστορία ήταν πάντα αμείλικτη. Ποτέ δεν μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί τους γιατί είναι αδίστακτοι και θα κάνουν τα πάντα για να καταφέρουν αυτό που θέλουν για αυτό είναι αναξιόπιστοι συνομιλητές. Ας το έχουν αυτό υπόψιν τους για το άμεσο μέλλον όσοι ασχολούνται με τα Ελληνοτουρκικά.

 Στις 30 Σεπτεμβρίου 1938 ο Τσαμπερλεν κρατούσε θριαμβευτικά την συμφωνία του Μονάχου στα χέρια του με την οποία ο Χίτλερ του υποσχόταν ότι δεν θα επιτεθεί στην Αγγλία, αναφωνώντας «Αυτή είναι η ειρήνη του καιρού μας». Αυτή η συμφωνία αποτελεί τον μεγαλύτερο μονόπλευρο συμβιβασμό της σύγχρονης ιστορίας σε μια διμερή διαπραγμάτευση  και έτσι  οκτώ μήνες από  την υπογραφή της κηρύχθηκε ο Β’ ΠΠ.

Facebook Comments