Μετά από τους επενδυτικούς οίκους, όπως η UniCredit και η Capital Economics, καθώς και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, ο οίκος αξιολόγησης DBRS δίνει νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας την εκτίμησή του για την ανάπτυξη φέτος, στο 1,9% από 1,5% πριν, και κρατώντας αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2024 στο 1,5%, παρά το δημοσιονομικό κόστος των πλημμυρών και των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Σε γενικές γραμμές, όπως επισημαίνει, και σε σχέση με το βασικό της σενάριο του Ιουνίου, υπάρχουν περισσότερες θετικές από αρνητικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων ανάπτυξης για το 2023. Η ανάπτυξη διατηρήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία και μέρη της Ευρώπης. Ωστόσο, ορισμένα σημάδια αδυναμίας εμφανίστηκαν σε ορισμένες βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες (π.χ. Γερμανία και Ιταλία) και στην Κίνα. Οι προοπτικές για το 2024 παραμένουν σχετικά ζοφερές, με τις μεγάλες οικονομίες να αναμένεται να αναπτυχθούν λιγότερο από 1%, και την ανεργία να εκτιμάται ότι θα σημειώσει σταδιακή αύξηση από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Οι μέσες προβλέψεις για την πλειονότητα των μεγάλων οικονομιών αναθεωρήθηκαν ξανά προς τα πάνω το τρέχον τρίμηνο, όπως επισημαίνει η DBRS. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται τώρα να φτάσει περίπου στο 2% για το 2023, με ανάπτυξη 1,4% να προβλέπεται για τον Καναδά. Η Ιαπωνία αναμένεται πλέον να σημειώσει ανάπτυξη 1,8%.

Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την Ευρώπη ήταν πιο μεικτές. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, αν και οι εκτιμήσεις εξακολουθούν να κάνουν λόγο για χαμηλό ρυθμό 0,7% και 0,4%, αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την Ιταλία και τη Γερμανία κινήθηκαν αντίθετα, μειώθηκαν στο 0,8% και στο -0,3%. Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχουν επιδεινωθεί ελαφρά στο 5,1%, ενώ η διάμεση πρόβλεψη για την Ινδία παραμένει αμετάβλητη στο 6%. Οι προβλέψεις για πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες έχουν βελτιωθεί. Η Βραζιλία και το Μεξικό αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη 2,5% και 2,9%, από λιγότερο από 2% πριν από τρεις μήνες, ενώ οι προβλέψεις ανάπτυξης για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα έχουν επίσης βελτιωθεί κοντά στο 2% η καθεμία.

Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν χαμηλά και οι περισσότερες προβλέψεις έχουν επίσης μειωθεί τους τελευταίους μήνες, σημειώνει η DBRS. Αν και έχουμε δει κάποια αύξηση σε μεγάλες εταιρείες που ανακοινώνουν απολύσεις ή άλλες μειώσεις προσωπικού, η αύξηση της απασχόλησης συνεχίστηκε αμείωτη σε αρκετούς βασικούς τομείς της οικονομίας (π.χ. υγειονομική περίθαλψη, ταξίδια). Τα ποσοστά ανεργίας, αν και αρχίζουν να αυξάνονται, παραμένουν κοντά στα χαμηλά πολλών δεκαετιών στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στις ΗΠΑ) η χαμηλή ανεργία αντικατοπτρίζει επίσης κάποιο βαθμό αυξημένης μη συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μετά την πανδημία.

Πάντως, όπως τονίζει ο οίκος, οι αγορές εργασίας παραμένουν σφιχτές, παρ’ όλο που οι προοπτικές για προσλήψεις συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Ειδικά στον Καναδά, ο γρήγορος ρυθμός μετανάστευσης έχει υποστηρίξει την ταχύτερη ανάπτυξη, αλλά έχει επίσης συμβάλει σε αυξημένες ανοδικές πιέσεις στην τιμή της στέγασης και των συναφών υπηρεσιών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η DBRS αναμένει πως η ανεργία θα κινηθεί στο 11% φέτος και στο 10,8% το 2024.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments