Ζούμε σε εποχές δύσκολες κι απρόβλεπτες. Ουδείς παγκοσμίως γνωρίζει τι θα συμβεί.
Η αύξηση των επιτοκίων διεθνώς για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων οδηγεί σε φόβους για μια νέα παγκόσμια κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι κραταιές οικονομίες όπως της Ολλανδίας, μιας από τις ισχυρότερες οικονομίες του ευρωπαϊκού Βορρά, έχει περάσει σε ύφεση. Μετά από αυτή της ατμομηχανής της ευρωπαικής οικονομίας, που δεν είναι άλλη από την κραταιά Γερμανία.
Η ευρωπαΐκή οικονομία είναι σε μια πολύ δύσκολη φάση. Και αυτή τη φορά ο αρνητικός παράγοντας, ο μεγάλος άρρωστος δεν είναι η Ελλάδα όπως την προηγούμενη δεκαετία. Αλλά οι ισχυρές οικονομίες του Βορρά. Και αυτό εκ των πραγμάτων οδηγεί σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, ακόμα και για μας. Ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί μετά βεβαιότητας τους μήνες, που έρχονται. Και αν αυτή η πραγματικότητα συνδυαστεί με δύο ακόμα σημαντικότατα γεγονότα. τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσχερέστερα. Το πρώτο είναι ασφαλώς η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, το οποίο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στα διεθνή χρηματιστήρια. Και το δεύτερο, ο αποπληθωρισμός που πλήττει, μειώνοντας τις δυνατότητες περαιτέρω αναπτυξιακής ώθησης, την ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης, την Κίνα, η οποία επιπρόσθετα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας, ιδίως των νέων ανθρώπων.
Σε αυτή τη διεθνή αρνητική συγκυρία, που κανένας αναλυτής δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα συμβεί το χειμώνα που μας έρχεται, δηλαδή εάν θα έχουμε μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση όχι, η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι ισχυρή και σταθερή οικονομικά. Τα δημόσια οικονομικά πηγαίνουν καλύτερα από ποτέ, μετά την χρεοκοπία του 2011, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι οι μεγαλύτεροι στην Ευρώπη, οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί, έστω κι αν δεν έχουμε φτάσει ακόμα τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, η ανεργία έχει υποχωρήσει σταθερά. Αλλά βέβαια αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης και της πρωτοφανούς ακρίβειας στα τρόφιμα και την ενέργεια, που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν ως «πληθωρισμό της πλεονεξίας».
Πάμε καλά. Είμαστε αισιόδοξοι. Αλλά δεν εφησυχάζουμε. Η ελληνική οικονομία όσο καλά κι αν τα πάει, είναι μια μικρή οικονομία. Συνεπώς εάν υπάρξει μια νέα παγκόσμια κρίση τότε εκ των πραγμάτων θα επηρεαστεί και η χώρα μας. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό το αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δεν πιστεύει σε βεβιασμένες επιλογές και λύσεις όπως αυτές που προωθούνται ορισμένες φορές από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεβτρικής Τράπεζας.
Η ελληνική κυβέρνηση, με αυτοσυγκράτηση, σοβαρότητα, σχεδιασμό και υπευθυνότητα χαράσσει την οικονομική της πολιτική μέσα σε ένα διεθνές αρνητικό περιβάλλον.
Περιμένει προς το τέλος του έτους την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα, που θα της επιτρέψει να αυξήσει τις επενδυτικές ροές προς την χώρα μας. Αυτό θα είναι μια σημαντική ενίσχυση για την οικονομία μας και ταυτόχρονα για τις προοπτικές της Ελλάδος γενικότερα. Συγχρόνως, προχωρεί σε χορήγηση επιδομάτων για τους ασθενέστερους. Αλλά για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Διότι δεν έχουμε το περιθώριο να σκορπάμε χρήματα των φορολογουμένων, που η Ελλάδα δεν αντέχει να κάνει.
Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα. Αλλά κακά τα ψέματα εάν υπάρξει μια παγκόσμια οικονομική κρίση τότε δεν θα μείνουμε ανεπηρέαστοι ούτε εμείς.
Facebook Comments