Έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα, επισημαίνει η Morgan Stanley στη νέα έκθεσή της για τις προοπτικές των οικονομιών της Ευρώπης το 2024.

Όπως εκτιμά, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εξακολουθήσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης και η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί με τον δείκτη χρέους να υποχωρεί στο 148% του ΑΕΠ έως το 2025.

Σύμφωνα με την M.S. η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη 2,3% φέτος όπως και το 2024 και 2,4% το 2025, ρυθμοί πολύ καλύτεροι σε σχέση με αυτούς της Ευρωζώνης.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ισχυρούς ρυθμούς, συμβάλλοντας σε μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του 2023 καθώς και σε περίπου τη μισή από την ανάπτυξη του 2024 και του 2025.

H Morgan Stanley εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα γίνουν η βασική κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης το 2024 και το 2025, χάρη στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό αντισταθμίζει σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ, με τη χώρα να έχει εκταμιεύσει 12,8 δισ. ευρώ ήδη και άλλα 23 δισ. ευρώ να αναμένονται έως το τέλος του 2026, προσθέτει η M.S.


Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments