Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα σορταρίσματα ήταν κυρίαρχο θέμα για το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις τοποθετήσεις και εναλλαγές των στρατηγικών των shorts να βρίσκονται καθημερινά στο επίκεντρο της αγοράς. Στόχος τους ήταν κυρίως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και μεγάλες εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η ΔΕΗ.
Ανατρέχοντας στα στοιχεία που συνεχίζει να αναρτά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ότι αφορά τις ανοικτές πωλήσεις, είναι εντυπωσιακό ότι θα δει κανείς ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το παραμικρό σορτάρισμα για καμία μετοχή του Χ.Α., καμία σημαντική αρνητική καθαρή θέση.
Το πιο πρόσφατο ήταν ένα short στη μετοχή της ΕΤΕ με αφορμή και το πρόσφατο placement. Ήταν άλλωστε λογικό να μπουν κάποια hedge funds στη διάθεση των μετοχών που είχε το ΤΧΣ στη συστημική τράπεζα με σκοπό να αποχωρήσουν άμεσα για το γρήγορο κέρδος. Φυσικά η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών που αγόρασαν τις μετοχές της ΕΤΕ, ήρθαν για να μείνουν – ήταν ποιοτικοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές και αυτό έχει φανεί απτό τη συμπεριφορά της στο ταμπλό.
Σε ότι αφορά το ποιος ήταν ο… σορτάκιας, είναι η Qube Research & Technologies Limited, παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης ποσοτικών επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο, με επιπλέον γραφεία στην Ευρώπη και την Ασία και με 12 δισ. δολ. ενεργητικό υπό διαχείριση. Η Qube έχτισε μία short θέση, ύψους 0,52%, στη μετοχή της Εθνικής (21/11) πριν τεθούν οι νέες μετοχές προς διαπραγμάτευση στο ταμπλό., και άλλη μία ύψους 0,46% ακριβώς την ημέρα της διαπραγμάτευσής τους(22/11). Το fund πλέον έχει κλείσει όλες του τις short θέσεις και έχει αποχωρήσει…
Πέραν της Qube, κανένα άλλο fund δεν εμφανίζεται να έχει κάποια σημαντική short θέση σε ελληνική μετοχή. Φέτος, μόνο η Millennium International Management LP είχε χτίσει short θέσεις στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τον Αύγουστο, τις οποίες και έχει κλείσει. Ενώ πριν από αυτήν πρέπει να ανατρέξουμε στις αρχές του 2022 για να δούμε κάποια shorts που υπήρχαν, σε Alpha Bank, Cairo Mezz, Eurobank και ΔΕΗ.
Ο λόγος είναι ο προφανής.
Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο κάποιος να ποντάρει στην πτώση ελληνικών μέτοχων αυτή τη στιγμή.
Το Χ.Α όπως και η ελληνική οικονομία έχουν μπει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο, με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να αναμένεται να οδηγήσει το χρηματιστήριο στην πολυαναμενόμενη αλλαγή πίστας και στις ανεπτυγμένες αγορές. Πλέον οι μετοχές που βρίσκονταν στο επίκεντρο των shorts, τράπεζες και ΔΕΗ, έχουν ισχυρές προοπτικές.
Η εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ αποτέλεσε ορόσημο και ισχυρό καταλύτη για το Χ.Α αλλά και τις ίδιες τις μετοχές των τραπεζών. Για αυτό άλλωστε ο Νοέμβριος ήταν ένας από τους καλύτερους μήνες της αγοράς για φέτος ο οποίος και διατήρησε το Χ.Α μεταξύ των αγορών που σημειώνουν τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς φέτος (με κέρδη κοντά στο 40% από τις αρχές τους έτους.)
Όπως τόνισε και η Beta Securities, η Εθνική Τράπεζα άλλαξε για τα καλά το χρηματιστηριακό κλίμα, επισκίασε κάθε εξέλιξη από το εξωτερικό και έδωσε τεράστια αυτοπεποίθηση στην αγορά μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών του ΤΧΣ. Για πρώτη φορά μετά από καιρό οι επενδυτές είχαν την δυνατότητα να καταγράψουν άμεσα μια σπουδαία απόδοση επαναπροσδιορίζοντας την αντίληψη που είχαν για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Όπως και να έχει η διαδικασία και το αποτέλεσμα των συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας άλλαξε το τοπίο προς το θετικότερο, και άνοιξε την όρεξη για τα επόμενα εγχειρήματα πώλησης μετοχών. Για την ίδια την Εθνική Τράπεζα ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης και μια παρακαταθήκη που θα λειτουργήσει καταλυτικά για την μετέπειτα πορεία της: Με αφετηρία το placement των μετοχών, η Εθνική Τράπεζα θα διεκδικήσει σύντομα την θέση που της αξίζει στο ταμπλό του ΧΑ αντανακλώντας την μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης που έχει γίνει μετά το 2015 καθώς και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της. Για το ΧΑ είναι ενδεχομένως το καλύτερο κλείσιμο σε μια χρονιά που έδειχνε να φυλλοροεί μετά το Σεπτέμβριο ελλείψει χρηματιστηριακής δράσης.
Επίσης κακό νέο για τους shorts είναι το γεγονός ότι οι διεθνές οίκοι δηλώνουν μαζικά Overweight τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για το Χ.Α. Η θετική στάση της επενδυτικής κοινότητας άλλωστε επιβεβαιώθηκε και κατά το πρόσφατο συνέδριο της Greek Investment Conference του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Morgan Stanley μου διοργανώθηκε στο Λονδίνο.
Έτσι, η JP Morgan, στην έκθεσή της για τη στρατηγική των μετοχών για τις αναδυόμενες αγορές της κεντρικής, ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής για το 2024, δήλωσε ότι «ψηφίζει» Ελλάδα, τηρώντας overweight στάση, ενώ ίδια στάση έχουν δηλώσει πως τηρούν για το Χ.Α έχουν επισημάνει πως τηρούν και οι HSBC και Morgan Stanley.
Σε ότι αφορά τις τράπεζες, κανένας διεθνής οίκος δεν τηρεί αρνητική στάση. Πιο πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν JP Morgan και Deutsche Bank. Κατά τη γερμανική τράπεζα, oι εξαιρετικές επιδόσεις που σημειώνουν οι ελληνικές τράπεζες από τις αρχές του έτους αντικατοπτρίζουν τη ραγδαία αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα λόγω των ισχυρών ρυθμών στο μέτωπο της κερδοφορίας και της σημαντικής βελτίωσης της κεφαλαιακής τους θέσης. Και οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν, όπως εκτιμά. Παράλληλα, σε ανάλυσή της η J. Morgan ανέφερε ότι είχε συναντήσεις με επενδυτές των ΗΠΑ με τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτών. Μεγάλο ποσοστό των διαχειριστών έχουν ήδη επενδύσει στις μετοχές τους, ενώ όσοι δεν είχαν ακόμη επενδύσει φάνηκαν πρόθυμοι να αποκτήσουν έκθεση σε αυτές, όπως επισήμανε με την ίδια να διατηρεί overweight στάση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Facebook Comments