Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισαν να φέρουν μια μεγάλη αλλαγή στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης με την αυγή του 2024.

Μέσα στον προσεχή Ιανουάριο πρόκειται να ψηφιστεί ο νόμος που θα επιτρέπει, υπό όρους και προϋποθέσεις, την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας, για πρώτη φορά στην ιστορία της

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν επιτρέπεται μέχρι σήμερα η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αυτό είναι εντελώς ακατανόητο. Και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε μια ιδεοληψία της κυρίαρχης επί χρόνια αριστερής διανόησης, η οποία θεωρούσε πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπονομεύουν την λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων και είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στο να υπονομεύσουν την δημόσια παιδεία. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Μόνο στο μυαλό κάποιων ξεπερασμένων αριστερών που ζουν στο παρελθόν. Αντίθετα. επί σειρά δεκαετιών, έλληνες σπουδαστές που ήθελαν να φοιτήσουν σε μια σχολή της προτίμησης τους αλλά δεν κατόρθωναν να πιάσουν την βάση στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεώνονται να φύγουν στο εξωτερικό. Δεν ξεχνάμε ότι τα παλιότερα χρόνια πήγαιναν ακόμα και σε χώρες του τότε σοσιαλιστικού μπλοκ, όπως ήταν η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Και σήμερα υποχρεώνονται να μεταναστεύσουν για να σπουδάσουν σε χώρες που έχουν το όραμα και το θάρρος να μετατραπούν σε εκπαιδευτικούς προορισμούς και για οικονομικό όφελος, όπως είναι η Κύπρος.

Με τον τρόπο αυτό και διώχνουμε τα δικά μας παιδιά να πάνε σε ξένες χώρες για να σπουδάσουν αλλά και χάνουμε σημαντικά έσοδα για την οικονομία μας. Δεν είναι μόνο το συνάλλαγμα που εξάγεται για τους  έλληνες φοιτητές του εξωτερικού αλλά και τα απολεσθέντα οφέλη που θα είχαμε εάν λειτουργούσαν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, που είναι και παγκοσμίως προορισμός, με τεράστια πολιτική και ιστορική παράδοση, από την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα προσέλκυαν ξένους φοιτητές και σπουδαστές. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα εμπόδιζε την λειτουργία των δημοσίων. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο έχει προσφέρει πάρα πολλά στην μόρφωση και στην ανάπτυξη γενεών ολόκληρων  στην πατρίδα μας. Αλλά αυτό δεν είναι αντίθετο προς τη λειτουργία του ιδιωτικού εκπαιδευτικού χώρου.

Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε ότι παράλληλα με την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, η έμφαση του κράτους και του υπουργείου παιδείας πρέπει να δοθεί στην βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος γενικότερα, και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στους έλληνες να σπουδάσουν και να γίνουν καλύτεροι. Αυτό θα συμβεί οπωσδήποτε εφόσον λειτουργούν σωστά τα δημόσια πανεπιστήμια. Και αυτό είναι η πρώτη  προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων για τους λόγους που προανέφερα. Η ελευθερία της επιλογής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του δημοκρατικού μας συστήματος και της φιλελεύθερης κοινωνία την οποία πρεσβεύουμε!

Facebook Comments