Δυστυχώς αυτή η εξέλιξη θα τολμήσω να πω ότι είναι η αποτυχία της πολιτικής και των πολιτικών στην Ελλάδα. Είναι ίσως το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα.

Πως φτάσαμε ως εδώ, τι προκύπτει από αυτή την εξέλιξη; Είναι ερωτήματα που ζητούν πειστικές απαντήσεις και εννοείται ότι η λύση βρίσκεται πρωτίστως στην πολιτική και δευτερευόντως στην κοινωνία.
Είναι σαφές ότι δεν φτάσαμε ξαφνικά σε αυτή την κατάσταση, αλλά συνέβαλλαν πολλοί παράγοντες τις τελευταίες δεκαετίες. Να ξέρετε ότι οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις ξεκινούν από την δεκαετία του ‘80 με μείωση ρυθμού γεννήσεων.
Ευτυχώς για πρώτη φορά έχουμε υπουργείο οικογενειακής πολιτικής (κοινωνικής συνοχής και οικογένειας). 
Αναμένουμε πρωτοβουλίες άμεσα και ήδη έχουν ψηφιστεί νομοσχέδια σχετικά για επιδότηση στεγαστικής πολιτικής νέων, επίδομα παιδιού, φοροαπαλλαγές νέων επαγγελματιών και επιδότηση εργασίας και διάφορα άλλα ήσσονος σημασίας.
Θα πρέπει να θεσμοθετηθούν κίνητρα για τρίτεκνους αλλά και πολιτικές που ενισχύουν την οικογένεια.
Η ΣΤΕΓΑΣΗ είναι βασικό θέμα για τις νέες οικογένειες και εκεί έχουμε σοβαρό πρόβλημα με χαμηλούς μισθούς και αυξημένα ενοίκια, που παγιώθηκαν στην μνημονιακή περίοδο 2009-2019.
Τα μέτρα θα αλλάξουν το κλίμα και την τάση, αλλά η ρίζα του προβλήματος προέρχεται από την κοινωνική ατζέντα και το γενικότερο περιβάλλον που ζούμε, το κράτος.
Αν ο νέος αισθάνεται ότι το γενικότερο περιβάλλον είναι «εχθρικό» προς την δημιουργία οικογένειας και η επιβίωση είναι δύσκολη, δεν θα δημιουργήσει οικογένεια.
Να προσθέσω και κάτι άλλο που το λαμβάνουμε λιγότερο υπόψη, την χειραφέτηση των γυναικών πλήρως. Η αναρρίχηση γυναικών επαγγελματικά είναι κάτι το οποίο μας χαροποιεί όλους και ενισχύει την ισότητα στην εργασία και στην πολιτική ακόμη, αλλά σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια με παιδιά όταν η μητέρα έχει αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Όπως και να το κάνουμε «μάνα είναι μόνο μία», ισχύει πάντα αυτό, δεν είναι κλισέ. Βέβαια, οι εποχές έχουν αλλάξει πλήρως, αλλά τα χαρακτηριστικά της φυσικής παρουσίας, της τεκνοποίησης και των φύλων, ΔΕΝ αλλάζουν.
Εδώ να προσθέσω και την μεγάλη τρύπα που δημιουργείται στις συντάξεις εφόσον μπαίνουν λιγότεροι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι.
Αναμένουμε λοιπόν πρωτοβουλίες από την καινούρια πολιτική ηγεσία και το νέο υπουργείο για να αλλάξει αυτή η τάση, καθώς το χρειαζόμαστε εθνικά και όχι εθνικιστικά.

Facebook Comments