Οι προσδοκίες της αγοράς για την ημερομηνία της εκκίνησης του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και για το συνολικό μέγεθος των μειώσεων φέτος, είναι πρόωρες και υπερβολικές, διαμηνύουν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, προσπαθώντας να βάλουν φρένο στην… επιθυμία των αγορών. Με τη Λαγκάρντ μάλιστα να αναγκάζεται να αποκαλύψει περισσότερα για τις προθέσεις του Διοικητικού Συμβούλιο, μπας και καταφέρει να «προσγειώσει»  τους επενδυτές…

Οι αγορές επιμένουν να τιμολογούν πως η πρώτη μείωση θα έρθει ακόμα και τον Απρίλιο και θα ακολουθήσουν άλλες πέντε μειώσεις έως τα τέλη του 2024, συνολικού ύψους 150 μονάδων βάσης, με το επιτόκιο καταθέσεων να υποχωρεί στο 2,5% από το ιστορικό υψηλό του 4% σήμερα.

Με τις αγορές «συμφωνεί» η Deutsche Bank καθώς αναμένει την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Απριλίου, διατηρώντας σταθερή του εκτίμησή της για την πορεία του κύκλου χαλάρωσης της πολιτικής της ΕΚΤ, με μειώσεις της τάξεως των 150 μονάδων βάσης το 2024 (δηλαδή από το 4% στο 2,5%) με μειώσεις κατά 50 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Για τον Απρίλιο συνεχίζει να τοποθετεί και η Goldman Sachs την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Όπως ωστόσο σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, η άνοδος των επιτοκίων πολιτικής στον πρόσφατο κύκλο σύσφιξης ήταν εξαιρετικά γρήγορη για τα ιστορικά δεδομένα, με τη Fed να προχωρά σε αυξήσεις ύψους 525 μ.β, από το κατώτατο σημείο το 2021 και την ΕΚΤ κατά 450 μ.β. Αναμένει συνολικές μειώσεις από τη Fed και την ΕΚΤ κατά 200 μ.β και 150 μ.β, αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του 2025, ενώ δεν αναμένει μειώσεις των επιτοκίων της Fed πριν από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2024.

Η Fitch συνεπώς αναμένει βραδύτερο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων σε σχέση με αυτόν που αποτιμούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες επί του παρόντος προβλέπουν μειώσεις περίπου 150 μ.β από τη Fed και την ΕΚΤ έως το τέλος του 2024. Αυτό αντικατοπτρίζει την άποψή της ότι ο επίμονος πληθωρισμός των μισθών και των υπηρεσιών θα κάνει τις κεντρικές τράπεζες να είναι προσεκτικές όσον αφορά τις πολύ γρήγορες μειώσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε οικονομολόγους, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τέσσερις μειώσεις φέτος ύψους 25 μ.β, η κάθε μία, ξεκινώντας τον Ιούνιο, με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3% στα τέλη του 2024. Η JP Morgan «βλέπει» ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον κύκλο των μειώσεων τον Ιούνιο και όχι τον Σεπτέμβριο όπως προέβλεπε προηγουμένως, ενώ μειώσεις θα φτάσουν τις 100 μ.β έως το τέλος του έτους.

Η πραγματικότητα είναι πως από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ του 2023, τα μηνύματα που στέλνουν αξιωματούχοι σε ότι αφορά τη χαλάρωση του κύκλου σύσφιξης, κάθε άλλο παρά σαφή είναι, γεγονός που έχει προκαλέσει και έντονη μεταβλητότητα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ότι ήταν πολύ νωρίς για να συζητηθούν μειώσεις επιτοκίων, ωστόσο τα πρώτα σχόλια του 2024 από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Λαγκάρντ, υποδηλώνουν ότι η χαλάρωση της πολιτικής μπορεί να μην είναι πολύ μακριά.

Οι τελευταίες δηλώσεις της Λαγκάρντ πριν την νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ σηματοδότησαν μια αλλαγή, καθώς αναγνώρισε ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια είναι πιθανό να είναι μία μείωση, ενώ τόνισε αυτό θα συμβεί «μόλις έχουμε βεβαιότητα» ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% το 2025. Ερωτηθείσα σχετικά με μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, χαρακτήρισε την προοπτική «πιθανή». Ανάλογα ήταν και τα σχόλια του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, είπε ωστόσο ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις για τον πληθωρισμό ήταν «ευχάριστα νέα» για την οικονομία, γεγονός που φέρνει τη μείωση των επιτοκίων πιο κοντά, και σίγουρα νωρίτερα από ότι ανέμενε πρόσφατα η κεντρική τράπεζα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι μία υπερβολικά γρήγορη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα πληθωρισμού, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια. Όπως τόνισε, η ΕΚΤ θα έχει βασικά στοιχεία στα χέρια της μέχρι τον Ιούνιο για να αποφασίσει για την πρώτη σε μια σειρά πιθανών μειώσεων των επιτοκίων.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ δήλωσε ότι το «καλοκαιρινό διάλειμμα» μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξεταστεί μια κίνηση, έχοντας προηγουμένως χαρακτηρίσει πρόωρες τις συζητήσεις για το θέμα, ενώ ο αυστριακός ομόλογός του Ρόμπερτ Χόλτζμαν έχει προειδοποιήσει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι καθόλου σίγουρες για φέτος, εάν κλιμακωθούν περαιτέρω εντάσεις όπως αυτές που κατακλύζουν τη Μέση Ανατολή.

Όλα τα παραπάνω φυσικά κάνουν την πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2024, στις 25 Ιανουαρίου, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ο Σεντένο άλλωστε έχει δηλώσει πως τον Ιανουάριο ίσως να συζητηθούν «τα κριτήρια και το timing της πρώτης μείωσης των επιτοκίων»…

Facebook Comments