H Bank of America διατηρεί την άποψη ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά υπέρβασης του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ το 2024/2025.

Η BofA αναμένει ανάπτυξη 1,1% το 2024 και 1,7% το 2025. Με τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 0,4% και 1,1% αντίστοιχα, διατηρεί την άποψη ότι η Ελλάδα θα υπεραποδώσει στην επόμενη διετία.

Μετά από ισχυρή ανάπτυξη το α’ εξάμηνο του 2023, βασιζόμενη κυρίως στην κατανάλωση και τις καθαρές εξαγωγές (εν μέσω ισχυρής ανάκαμψης στον τουρισμό), η ελληνική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το γ’ τρίμηνο. Για τα επόμενα τρία τρίμηνα, αναμένει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα επιβραδυνθεί, λόγω της καθυστερημένης επίδρασης της σύσφιξης της ΕΚΤ, του αδύναμου εξωτερικού περιβάλλοντος και της μέτριας σύσφιξης της δημοσιονομικής πολιτικής.

Αυτό συνάδει με μέση ανάπτυξη του 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Όταν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ο χαμηλότερος πληθωρισμός επιτρέψει την ανάκαμψη του πραγματικού εισοδήματος και το εξωτερικό περιβάλλον βελτιωθεί, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιταχυνθεί εκ νέου το δεύτερο εξάμηνο του 2024 (σε 0,4% τριμηνιαία κατά μέσο όρο) πριν συγκλίνει σε μέσο ρυθμό 0,5% τριμηνιαία το 2025.

Ειδικότερα, όπως τονίζει η BofA, τρεις είναι οι παράγοντες που διατηρούν ισχυρό το ελληνικό story:

1) Η θετική δυναμική για τις επενδύσεις, μετά από χρόνια υποεπενδύσεων και εν μέσω πλήρους απορρόφησης κονδυλίων της ΕΕ. Κατά την άποψη της αμερικάνικη τράπεζας, οι επενδύσεις, θα παραμείνουν η κύρια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, στηριζόμενες στη μείωση του χάσματος έναντι της ζώνης του ευρώ και στην πλήρη εφαρμογή του RRP της Ελλάδας (Greece 2.0).

2) Η πιο ήπια μετακύλιση της νομισματικής πολιτικής, δεδομένης της ειδικής δομής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) αλλά και του εγχώριου χρέους, αλλά και της εστίασης του ελληνικού τραπεζικού τομέα στον περιορισμό των κινδύνων γύρω από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

3) Η δημοσιονομική σύνεση και δέσμευση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα διευκολυνθούν και από την τρέχουσα φάση πολιτικής σταθερότητας μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023 και από την ενίσχυση του κλίματος μετά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις σε επενδυτική βαθμίδα, από την S&P και τη Fitch το φθινόπωρο του 2023.

Αυτοί οι παράγοντες θα συμβάλουν στη διατήρηση της εγχώριας εμπιστοσύνης σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά της ευρωζώνης, τροφοδοτώντας τα σχέδια δαπανών και την πιο ανθεκτική δυναμική της εγχώριας ζήτησης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές, η BofA επισημαίνει πως ενώ ο συνδυασμός της άμβλυνσης της ανάπτυξης και της υψηλότερης επιβάρυνσης των επιτοκίων περιπλέκει τα δημοσιονομικά ζητήματα, ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας (snowball effect) θα εξακολουθεί να μειώνει τον δείκτη χρέους το 2024 και το 2025 (κάτο που προκύπτει από την ονομαστική ανάπτυξη που ξεπερνά τα επιτόκια).

Επιπλέον, τα τελευταία δημοσιονομικά σχέδια αποκαλύπτουν τη δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2023 και μετά. Αυτό θα πρέπει να εγγυηθεί μια σταθερή πτωτική τροχιά στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. H BofA αναμένει ότι ο δείκτης θα μειωθεί σημαντικά από 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 161,5% το 2023, 155,2% το 2024 και 152,9% το 2025 (μείωση 54% από τα υψηλά του 2020).

Το 2023, το πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,1% του ΑΕΠ αντικατοπτρίζεται στη σταδιακή κατάργηση μέτρων για την ενεργειακή κρίση και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα δημοσιονομικά έσοδα (παρά τις έκτακτες δαπάνες που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές το καλοκαίρι). Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω φέτος, στο 2,1% του ΑΕΠ, βοηθούμενο από την καλύτερη είσπραξη φόρων από τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι επίσημοι στόχοι για το ονομαστικό έλλειμμα είναι στο 2,1% και στο 1% το 2023/24.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments