Αργά το βράδυ των αμερικανών εκλογών του 2020, ο τότε Πρόεδρος Τραμπ προηγείτο με σημαντική διαφορά έναντι του Μπάιντεν σε κρίσιμα εκλογικά κέντρα σε διάφορες πολιτείες που δεν άφηναν αμφιβολία ότι θα κέρδιζε και πάλι τις εκλογές. Όμως δεν συνέβη.

Μετά τα μεσάνυχτα και τις πρωινές ώρες της ερχόμενης ημέρας, εκατοντάδες χιλιάδες επιστολικά ψηφοδέλτια σε κιβώτια ξεφορτώθηκαν από φορτηγά σε κέντρα καταμέτρησης ψήφων και μέτρησαν δίχως καν να γίνει επιβεβαίωση ή επικύρωση της γνησιότητας των υπογραφών ή αν τα ονόματα είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους. Επίσης χιλιάδες επιστολικές ψήφοι μέτρησαν ακόμη και όταν εστάλησαν μετά τις εκλογές ή δεν είχαν υπογραφές ψηφοφόρων. Και χιλιάδες επιστολικοί ψηφοι βρέθηκαν αμέτρητοι σε σκουπιδότοπους, Τι κοινό είχαν; Ηταν όλοι ψήφοι για τον Τραμπ.

Στην Αγγλία, έξι σύμβουλοι του Εργατικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ κέρδισαν το αξίωμα μετά από αυτό που ο δικαστής περιέγραψε ως «μαζική, συστηματική και οργανωμένη» εκστρατεία απάτης με ταχυδρομική ψηφοφορία. Και στην Γαλλία η επιστολική ψήφος καταργήθηκε από το 1975, όταν ανεκαλύφθη μαζική απάτη , όπου κλάπηκαν ή αγοράστηκαν ταχυδρομικά ψηφοδέλτια και οι ψηφοφόροι ψήφισαν πολλαπλά. Τα ψηφοδέλτια μέσω αλληλογραφίας χρησιμοποιήθηκαν για την ψήφο των νεκρών.

Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια παραδείγματα που επιβεβαιώνουν γιατί οι περισσότερες χώρες δεν χρησιμοποιούν την επιστολική ψήφο. Πολύ απλά, η επιστολική ψήφος μπορεί εύκολα να αποτελέσει «εργαλείο επιλογής για όσους θέλουνν να διαπράξουν ψηφοθηρική νοθεία».

Τα επιστολικά ψηφοδέλτια είναι αυτά που είναι πιο επιρρεπή σε κλοπή, εξαγορά, τροποποίηση και πλαστογραφία, καθώς και σε πίεση ή εξαναγκασμό των ψηφοφόρων κατά την ψηφοφορία, επειδή είναι ο μόνος τύπος ψηφοδελτίων που συμπληώνονται σε απαρατήρητο και μη εποπτευόμενο περιβάλλον. Τι συνήθως συμβαίνει;

Μόλις σταλούν έξω τα ταχυδρομικά ψηφοδέλτια, ομάδες ατόμων που ενεργούν για λογαριασμό πολιτικών κομμάτων ή οργανώσεων, γνωστοί σαν «θεριστές», πηγαίνουν κυρίως σε πολυκατοικίες όπου συλλέγουν τις επιστολικές ψήφους από γραμματοκιβώτια πριν τις λάβουν οι ψηφοφόροι και χρησιμοποιούν υπογραφές νεκρών ή μη υπαρχόντων ψηφοφόρων. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται στις πόρτες των ψηφοφόρων με το πρόσχημα να προσφέρουν βοήθεια στην ψηφοφορία. Συχνά, με πληρωμές ή υποσχέσεις αποσπούν τις υπογραφές από τους ψηφοφόρους και συλλέγουν τα ψηφοδέλτια που τα συμπληρώνουν οι θεριστές ή τα συμπλρώνουν οι ψηφοφόροι με τις οδηγίες των θεριστών τι να ψηφίσουν.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι, περίπου το 60% των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης και το 70% όλων των Ευρωπαικών χωρών, δεν επιτρέπουν την επιστολική ψήφο για πολίτες που ζουν στη χώρα. Ακόμη και οι χώρες που επιτρέπουν ψηφοδέλτια μέσω αλληλογραφίας διαθέτουν προστασία, και απαιτούν ταυτότητα με φωτογραφία από τον πολίτη για να λάβει ψηφοδέλτιο μέσω ταχυδρομείου. Επιπλέον, πάνω από 15 Ευρωπαικές χώρες απαγορεύουν την πρακτική της ταχυδρομικής ψήφου, ακόμη και για όσους ζουν στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση τα γνωρίζει όλα αυτά. Οπως θα πρέπει να γνωρίζει ότι, απαιτούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, και τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό, για το στήσιμο του μηχανισμού και ειδικών γραφείων, για την προετοιμασία, εκτύπωση, αποστολή, παραλαβή, αποθήκευση, έλεγχο και καταμέτρηση επιστολικών ψήφων. Και είναι βέβαιο ότι τα έξοδα θα αυξηθούν πολύ περισσότερο με όσα θα επακολουθήσουν με καθυστερήσεις, διαμαρτυρίες, αμφισβητήσεις για την νομιμότητα και εγκυρότητα των επιστολικών ψήφων, προσφυγές σε δικαστήρια, επαναμετρήσεις κλπ. Ολα αυτά σε μία περίοδο που η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει χρήματα να αποζημιώσει αγρότες ή να ενισχύσει προγράμματα παραγωγής και ανάπτυξης.

Όμως η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί για όλα αυτά καθώς και για την προστασία της γνησιότητας των εκλογών. Αν η νοθεία με την επιστολική ψήφο είναι αυτό που επιδιώκει, σιγουρα έχει καλές πιθανότητες να το πετύχει, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καν προστατευτικά μέτρα για την σωστή διασφάλιση της επιστολικής ψήφου.

Απομένει στους πολίτες και βουλευτές να πάρουν την σωστή απόφαση. Απλά θα υπενθυμίσω την κατάθεση συμπέρασμα που έκανε πριν δύο χρόνια αμερικανός εισαγγελίας: «Όποτε έχετε ψηφοδέλτια που βρίσκονται εκτός του εκλογικού κέντρου, θα έχετε απάτη… Δεν θα συνιστούσα ποτέ σε όλους να ψηφίσουν ταχυδρομικώς – προκαλεί απάτη.»

Facebook Comments