Στην πρώτη μεγάλη έξοδο στις αγορές έπειτα από την «σφραγίδα» της επενδυτής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο με την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, η οποία στέφθηκε με τεράστια επιτυχία ενώ κατέγραψε πολλαπλά ρεκόρ δείχνοντας έτσι και χειροπιαστά και σαφέστατα, τα οφέλη που φέρνει για τη χώρα αυτή η αλλαγή επενδυτικής πίστας.
Η Ελλάδα με μία κίνηση ματ με την οποία καλύφθηκε ήδη το 40% του δανεικού προγράμματος των 10 δισ. φέτος, πέτυχε τα εξής πολύ σημαντικά: 1) συγκέντρωσε το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών που έχει σημειωθεί ποτέ για ελληνικό κρατικό τίτλο, καθώς ξεπέρασε τα 35 δισ. ευρώ, 2) έκλεισε με το χαμηλότερο spread που έχει επιτευχθεί σε ελληνική έκδοση – στις 80 μονάδες βάσης πάνω από το μέσο επιτόκιο swap του ευρώ και τις 119 μ. β πάνω από γερμανικό 10ετές ομόλογο, ενώ 3) είναι το μεγαλύτερο 10ετές που έχει εκδοθεί από το 2010, με μέγεθος 4 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, η συμμετοχή στο βιβλίο προσφορών του νέου ελληνικού 10ετούς ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί, καθώς προήλθε από περισσότερους από 290 επενδυτές με το 87% εξ αυτών να είναι διεθνείς επενδυτές.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το νέο 10ετές που έχει τη σφραγίδα του Investment grade, κατανεμήθηκε ως εξής: το 65% σε real money επενδυτές, το 30% σε τράπεζες και μόλις το 5% σε hedge funds. Κοιτάζοντας την κατανομή του 10ετούς που εκδόθηκε τον Ιανουαρίου του 2023 πριν την επενδυτική βαθμίδα (και είχε και μικρότερο μέγεθος δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ,) το 50% περίπου αυτού του ποσού είχε πάει σε real money επενδυτές. Παράλληλα, οι συνολικοί λογαριασμοί επενδυτών που κατέθεσαν προσφορές στη φετινή έκδοση ήταν 290 ενώ στην αντίστοιχα του 2023 ήταν 230.
Το ιδιαίτερα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον οφείλεται αφενός στο ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν πλέον ένα μεγαλύτερο κοινό επενδυτών λόγω της ένταξής τους στου διεθνείς δείκτες, και αφετέρου στην ισχυρή ζήτηση που για τις κρατικές εκδόσεις γενικότερα καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να «κλειδώσουν» υψηλές αποδόσεις πριν ξεκινήσει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο φετινός Ιανουάριος αποτελεί μήνα ρεκόρ για τις εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη γενικότερα (κρατικών και εταιρικών), καθώς ξεπέρασαν κατά πολύ τα 300 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε πάνω από το 1 τρις ευρώ και αποτελεί επίσης επίπεδο ρεκόρ.
Καθώς η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ίσως και νωρίτερα από το καλοκαίρι, ο ΟΔΔΗΧ πιθανότατα να εκμεταλλευτεί και πάλι το «κυνήγι» των αποδόσεων των επενδυτών, προχωρώντας σε νέα έξοδο έως την Άνοιξη.
Σύμφωνα με αναλυτές, η επόμενη κοινοπρακτική έκδοση μπορεί να αφορά ένα νέο 5ετές. Ειδικότερα, η Société Générale η οποία συμβουλεύει στους επενδυτές να αγοράσουν 10ετή ελληνικά ομόλογα, αναμένει πως ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε έκδοση νέου ελληνικού 5ετούς ομολόγου τον Μάρτιο/Απρίλιο για 2-3 δισ. ευρώ, ένα νέο 15ετές ή 20ετές το φθινόπωρο ύψους επίσης 2-3 δισ. ευρώ, ενώ θεωρεί πολύ πιθανή και την έκδοση φέτος του πρώτου πράσινου ελληνικού κρατικού ομολόγου.
Από την πλευρά της, η JP Morgan, αναμένει και αυτή νέο 5ετές τον Μάρτιο ενώ νέο 5ετές αλλά τον Μάιο για 3 δισ. ευρώ, αναμένει η Citigroup. Σύμφωνα και με την Bank of America, η δεύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει τον Μάρτιο με 15ετές ομόλογο ύψους 2 δισ. ευρώ, και τον Ιούλιο αναμένει άλλη μία έκδοση για την άντληση 3 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα, όπως εκτιμά, είναι η μόνη χώρα μαζί με την Ιρλανδία οι οποίες θα δουν φέτος περαιτέρω αναβαθμίσεις, λόγω της πολύ ισχυρής μείωσης που αναμένεται στον δείκτη χρέους αλλά και των ισχυρών προοπτικών ανάπτυξης, ενώ βλέπει υποβαθμίσεις σε Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Φινλανδία.
Ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει επίσης άλλες πέντε επανεκδόσεις τίτλων στο υπόλοιπο του πρώτου εξαμήνου, στις 14 Φεβρουαρίου, στις 20 Μαρτίου, στις 17 Απριλίου, στις 22 Μαΐου και στις 19 Ιουνίου. Οι τίτλοι που θα επανεκδοθούν καθώς και το δημοπρατούμενο ποσό θα ανακοινώνονται μία μέρα πριν την διενέργεια κάθε δημοπρασίας.
Φυσικά δεν αποκλείονται και «εκπλήξεις» από τον ΟΔΔΗΧ, ενώ εκτός από περαιτέρω re-opening υφιστάμενων τίτλων τα οποία θα συνεχιστούν και στο β΄ εξάμηνο, σκοπεύει, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει και φέτος σε νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια.
Facebook Comments