Είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στους αυστηρούς μνημονιακούς νόμους, στο χαμηλό επίπεδο των υποψηφίων που συντηρούνται από τα κόμματα και τους ελεγχόμενους ψηφοθηρικούς μηχανισμούς και την υποτέλεια της στην κεντρική εξουσία (και όχι αυτοτέλεια). Για την ακρίβεια, οι πολιτικοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής εξαρτώνται ψηφοθηρικά από την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι το αντίθετο, παρά ταύτα είναι υποτελείς οι δεύτεροι (κυρίως λόγω νομοθετικής εξουσίας).

Επιτέλους, πρέπει να προχωρήσουμε θαρραλέα σε μια γενναία μεταρρύθμιση αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν και την πιο άμεση επαφή με τους πολίτες, να την εμπιστευτούμε και να μπορέσουμε έμμεσα έτσι να αποσυμφόρησουμε και το κεντρικό κράτος και την γραφειοκρατία, ειδικά τώρα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Όλο το επικαλούμαστε αλλά δεν το πράττουμε.
Ενδεικτικά να αναφέρω προτάσεις :
1. Αυτοτέλεια στην είσπραξη όλων των φόρων που σχετίζονται με την ακίνητη ιδιοκτησία και κατάργηση των αναχρονιστικών ΚΑΠ που κάνουν επαίτες τους δήμους
2. Αυτοτέλεια στις προσλήψεις σε ορισμένες κατηγορίες όπως μηχανικοί, εργάτες, γεωπόνοι, οδηγοί, οικονομολόγοι.
3. Άμεση και ανεξάρτητη ένταξη των δήμων στο ταμείο ανάκαμψης και οποιοδήποτε σχετικό κρατικό ταμείο στο μέλλον, ειδικά για τομείς που αφορούν το περιβάλλον, υποδομές και την ενεργειακή αυτοτέλεια.
4. Επιτέλους αυστηρά κριτήρια υποψηφίων και του εκλέγεσθαι και μείωση υποψηφίων αιρετών και περιορισμός θητειών
5. Διαχωρισμός περιφερειών και δήμων με διακριτές εξουσίες
Εν κατακλείδι, στην τοπική αυτοδιοίκηση είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με χώρες της ΕΕ.

Facebook Comments