“Ανεβάζει” ελαφρώς την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024-2025 ο οίκος αξιολόγησης DBRS, τη στιγμή που η οικονομία της Ευρώπης γενικότερα θα κινηθεί με πολύ υποτονικούς ρυθμούς.

Ειδικότερα, η DBRS τοποθετεί στο 1,5% την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, από 1,3% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο, και στο 2,3% το 2025, από 2% που ανέμενε πριν. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι σαφώς πολύ χαμηλότερες τόσο σε σχέση με την αναθεωρημένη εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία ευθυγραμμίστηκε με αυτήν της Κομισιόν, προβλέποντας πλέον ανάπτυξη 2,3% φέτος, όσο και με το 2,9% που ακόμα προβλέπει η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο οίκος εκτιμά ότι θα παραμείνει βυθισμένη σε ασθενή ανάπτυξη κάτω του 1% το 2024 (με εξαίρεση την Ισπανία και πολλές άλλες μικρές οικονομίες της ζώνης του ευρώ), παρόλο που παρόλο που τα σοκ στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων έχουν αναστραφεί σημαντικά.

Για παράδειγμα, η ανάπτυξη στην Ισπανία τοποθετείται στο 1,6% φέτος από 1,3% πριν, στην Πορτογαλία στο 1,3% από 1,2% πριν και στην Ιρλανδία στο 2,5% από 2,7% πριν. Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων εντός της Ευρώπης είναι μικτές, αλλά ελαφρώς αρνητικές για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες το 2024 (Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο). Η Γερμανία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 0,1% μόλις φέτος (από 0,4% πριν), η ανάπτυξη στη Γαλλία θα διαμορφωθεί στο 0,7% από 0,9% πριν και η βρετανική οικονομία θα καταγράψει ρυθμούς της τάξης του 0,3% από 0,4% που προβλεπόταν πριν.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments