Να μου επιτρέψετε πάλι σήμερα μια χαμηλή πτήση προσγείωσης του νεοδημοκρατικού στρατοπέδου, διότι βλέπω πως ήταν αρκετές δυο δημοσκοπήσεις (Opinion Poll, GPO) για να ξαναπάρουν τα μυαλά αέρα για το ποσοστό της ΝΔ.

Το οποίο δημοσκοπικό αυτό ποσοστό προκύπτει όταν γίνεται αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, που κατά τη γνώμη μου έχει πολλά προβλήματα στην κινούμενη άμμο του σημερινού εκλογικού σώματος. Τι εννοώ; Ότι μπορεί οι δημοσκοπικές εταιρείες να δίνουν στη ΝΔ το ευχάριστο νουμεράκι των προηγούμενων ευρωεκλογών, πλην στο γενικό κλίμα που βλέπω εγώ, δεν μου προκύπτουν 33άρια.

Ξέρω, ξέρω, δεν θα βγάλετε ισοβαρή την προσωπική αίσθηση ενός δημοσιογράφου, με την εγκυρότητα της επιστημονικής μεθόδου με την οποία δουλεύουν οι εταιρείες ερευνών της κοινής γνώμης. Συμφωνώ κι εγώ μαζί σας, αλλά από την άλλη, η πολλή αισιοδοξία και ο ενθουσιασμός δίχως έρμα πλησιάζουν επικίνδυνα την κουταμάρα ή την εθελοτυφλία. Ο Μητσοτάκης βέβαια, το έχει πάρει πάνω του, έχει χαλάσει ήδη δυο ζευγάρια παπούτσια σε περιοδείες σ’ όλη την Ελλάδα και στις γειτονιές της Αθήνας.

Πλην ξέρω και τρεις ντουζίνες βουλευτές που δεν έχουν κουνήσει ρούπι από το γραφείο τους, έχω και αξιόπιστες πληροφορίες για κάποιους συναδέλφους τους που όταν τους λένε οι προσωπικοί τους ψηφοφόροι «θα ρίξω ψήφο διαμαρτυρίας στις Ευρωεκλογές εξ αιτίας του γάμου», εκείνοι αντί να τους βάλουν κάτω και να τους πουν δυο φωνήεντα, τους απαντούν «εντάξει, αλλά στις βουλευτικές δεν θέλω τέτοια». Δίχως να καταλαβαίνουν οι ανόητοι πως έτσι και ο ψηφοφόρος πάει μια φορά αλλού, σιγά μην ξαναγυρίσει σε δυο ή τρία χρόνια.

Όπως ξέρω και ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, που απαιτούν σοφότερη συμπεριφορά από την κυβέρνηση αλλά δεν τη βρίσκουν και μανιάζουν. Προχθές για παράδειγμα, μιλούσα με έναν εκπρόσωπο των επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων, μικρά μαγαζάκια στην πλειοψηφία τους, που είναι έξαλλοι με το υπουργείο οικονομικών. Δεν ξέρω αν είναι αρμοδιότητα του Χατζηδάκη ή του Θεοχάρη, πάντως η καθυστέρηση της ψήφισης του μέτρου για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που κυκλοφορεί κάθε αμάξι, τους έχει βάλει όλους απέναντι στην κυβέρνηση.

Το θεωρούν καθαρά εισπρακτικό μέτρο, αφού αναγκάζονται, τέλος Απρίλη πια, να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για όλο τον χρόνο για κάθε αμάξι που βγάζουν στην κυκλοφορία. Ακόμα πιο έξαλλους τους κάνουν οι πληροφορίες ότι για όσους πληρώσουν τελικά για λιγότερους μήνες (όταν θα το ψηφίσουν) θα επιβληθεί πέναλτι. Ούτε να το συζητήσουν δεν θέλουν, το θεωρούν κλεψιά.

Αλλά και στα Χανιά που πήγα για λίγο, άκουσα πολλές διαμαρτυρίες από τους ανθρώπους του τουρισμού, καθώς όπως λένε, ο Μάρτης και ο Απρίλης ήταν 20-30% κάτω από τους περσινούς. «Μα φταίει η κυβέρνηση γι αυτό;» θα ρωτήσετε. Όχι, αλλά όταν ακούνε διαρκώς το Κέντρο, τους ιθύνοντες του και τις διαρροές που φεύγουν απ’ τις υπηρεσίες να κομπάζουν για νέο τουριστικό ρεκόρ φέτος, κάπως τους έρχεται. Λιγότερη αμετροέπεια και κομπασμός χρειάζεται, περισσότερη καθημερινή δουλειά. Αλλιώς τα 33άρια της ευρωκάλπης να μην τα θεωρούν δεδομένα…

Facebook Comments