Το ερώτημα γιατί κάποιοι ψηφίζουν στις εκλογές και κάποιοι άλλοι όχι, είναι ένα πολυσύνθετο θέμα. Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση ψήφου ή αποχής.

Ο «λογικός» ψηφοφόρος συνειδητοποιεί ότι σε εκλογές με εκατομμύρια ψηφοφόρους, η πιθανότητα η ψήφος του να επηρεάσει το αποτέλεσμα είναι απειροελάχιστη. Το αναμενόμενο κέρδος είναι ελάχιστο και ίσως και μικρότερο του άμεσου κόστους, δηλαδή του χρόνου που θα αφιερώσει  για να αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει και να πάει στην κάλπη. Από αυτή την άποψη, η αποχή φαίνεται να είναι μια «λογική» επιλογή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως όταν αποφασίζουν αν θα ψηφίσουν ή όχι, δεν κάνουν ανάλυση κόστους/οφέλους. Στην πραγματικότητα, πολλοί ψηφίζουν κυρίως επειδή πιστεύουν ότι έχουν ηθικό καθήκον να το κάνουν. Οι ηθικοί προβληματισμοί υπερτερούν των «λογικών».

Η συμμετοχή είναι σχετικά μεγαλύτερη όταν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αβέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση η λογική λειτουργεί κάπως. Η  ορθολογική σκέψη παίζει ελάχιστο ρόλο στην απόφαση να ψηφίσει κάποιος ή όχι. Αντίθετα, το ηθικό καθήκον είναι που υπερισχύει.

Η απόφαση να ψηφίσετε ή όχι είναι και θέμα κινήτρου. Αν σας ενδιαφέρει η πολιτική, είναι λίγο πολύ αυτονόητο ότι θα θέλετε να ψηφίσετε. Αν δεν σας ενδιαφέρει η πολιτική, το «φυσιολογικό»  είναι να μην ψηφίσετε. Εκτός βέβαια και αν πιστεύετε ότι η ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και κοινωνικό καθήκον, οπότε θα νοιώθατε ένοχοι αν δεν ψηφίζατε.

Το ενδιαφέρον για την πολιτική και η αίσθηση του καθήκοντος είναι οι δύο πλευρές που συσχετίζονται πιο έντονα με την απόφαση να ψηφίσει κανείς ή όχι. Και οι δύο αυτές πλευρές είναι σταθερές και ελάχιστα αλλάζουν μετά τα 20 μας χρόνια. Οι αξίες που αποκτήθηκαν νωρίς στη ζωή, το ενδιαφέρον κάποιου για την πολιτική και η αντίληψή του για τα καθήκοντά του ως πολίτη σε μια κοινωνία είναι αυτά που επηρεάζουν περισσότερο την απόφασή του να ψηφίσει ή όχι.

Υποστηρίζεται επίσης ότι η οικονομική κατάσταση και το επίπεδο παιδείας του ατόμου επηρεάζει την απόφασή του να ψηφίσει ή όχι. Οι φτωχότεροι και λιγότερο μορφωμένοι άνθρωποι ψηφίζουν λιγότερο. Το να ψηφίσει δηλαδή κάποιος συσχετίζεται και με την εκπαίδευση και τα εισοδήματά του.

Η αποχή από τις εκλογές μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους κυβερνώντες αλλά μπορεί επίσης να έχει σημαντικές συνέπειες για τους ψηφοφόρους και το πολιτικό σύστημα. Το αν ένας ψηφοφόρος αποφασίσει να απόσχει από την ψηφοφορία είναι προσωπική του επιλογή.

Εάν δεν υποστηρίζετε κανένα από τα «μεγάλα κόμματα» τότε υποθέτω ότι δεν έχει νόημα για σας να ψηφίσετε. Αλλά πάλι γιατί να τους δώσετε την ικανοποίηση ότι δεν ψηφίζετε; Ψηφίστε λοιπόν οποιοδήποτε άλλο κόμμα κι ας μην έχει αυτό καμιά πιθανότητα νίκης.

Όταν απέχουμε, αρνούμαστε το κοινωνικό  μας καθήκον να συμμετάσχουμε στη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε αυτό που μας αξίζει είτε μας αρέσει είτε όχι. Το καλύτερο είναι βέβαια, και με δεδομένο  ότι ένα από τα δύο κόμματα θα κερδίσει να επιλέξουμε ποιο είναι λιγότερο χειρότερο για την χώρα κατά την ατομική μας εκτίμηση.

Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά ποιό κόμμα θα ήταν καλύτερο για τη χώρα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να μας αρέσει ο ηγέτης του, αλλά χρειάζεται η χώρα  έναν ηγέτη που μπορεί να κάνει τη δουλειά. Το να μην ψηφίζεις ή να ψηφίζεις κάποιον που δεν έχει πιθανότητα να κερδίσει είναι το ίδιο πράγμα με το να ψηφίζεις για τον τελικό νικητή, όποιος κι αν είναι αυτός.

Γιατί το ποιος κερδίζει (σε όποιες εκλογές) έχει άμεση επίδραση στην κοινωνία. Το να σηκώσετε τα χέρια σας και να πείτε «δεν με νοιάζει, είστε όλοι άχρηστοι» είναι η απάντηση ενός μικρού παιδιού. Το να μην επιλέγεις είναι επιλογή.

Θα πρέπει να ασκήσετε το δικαίωμά σας να αποφασίσετε ποιος θα σας εκπροσωπήσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα πρέπει να αποφασίσετε ποια θέματα είναι σημαντικά για εσάς και μετά να ψηφίσετε τα άτομα εκείνα που εκτιμάτε ότι μπορούν να τα προωθήσουν.

Αν δεν το κάνετε, δεν έχετε κανένα λόγο να παραπονιέστε μετά για τον τρόπο που διοικείται η Ευρώπη, αλλά και η χώρα. Η επιλογή σας αν δεν σας εκφράζει κανένα κόμμα, είναι να ψηφίσετε ένα λιγότερο κακό ή να μην ψηφίσετε καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση έχεις φωνή, όσο μικρή κι αν είναι. Στην άλλη περίπτωση της αποχής, σιωπάς και με την σιωπή σου συναινείς στην επιλογή των άλλων.

Η ψήφος μετράει ακόμα και όταν είσαι στη χαμένη πλευρά. Η αποχή  προκαλεί απάθεια και αυτό είναι που τροφοδοτεί το σύστημα. Δεν θα βρείτε ποτέ τους  τέλειους υποψήφιος αλλά μην απέχετε, ΨΗΦΙΣΤΕ!!!

Facebook Comments