Ο Μάιος επιβεβαίωσε οριακά τον άγραφο χρηματιστηριακό κανόνα του «Sell in May» στο Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο όχι μόνο δεν κέρδισε το «στοίχημα» των 1.500 μονάδων που λίγες ημέρες πριν τα τέλη του μήνα φαινόταν εφικτό, αλλά υποχώρησε σε κρίσιμα επίπεδα στήριξης, με τον Ιούνιο να ξεκινά στις 1.430 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Το μικρό σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων ήταν αρκετό για να στείλει το Χ.Α σε αρνητικό έδαφος σε επίπεδο μήνα (-1,15%) και υπενθύμισε ότι σε μια αγορά με περιορισμένο περιεχόμενο νέων η κόπωση έρχεται γρήγορα χωρίς μεγάλες εξαιρέσεις εναρμονίζοντας την συμπεριφορά της εγχώριας αγοράς με την διεθνή τάση,

‘Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η «παράδοση» των αγορών γενικότερα κατά τους θερινούς μήνες, το διάστημα στο οποίο και αναφέρεται ουσιαστικά το Sell in May, δεν είναι και τόσο καλή. Όμως «οι παραδόσεις είναι για να σπάνε»…

Για τους απαισιόδοξους η έλευση του Ιουνίου αποτελεί την ιδανική περίοδο με βάση τα στατιστικά των τελευταίων 25 ετών: Ο Γενικός Δείκτης έχει μέση αρνητική απόδοση 2,57% και μόλις το 32% των παρατηρήσεων παρουσιάζει θετικό πρόσημο. Στο εξωτερικό, το κλείσιμο του Ιουνίου γίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Μάιο σε ποσοστό 62% γεγονός που δείχνει μια σχετική συνέπεια στο μοτίβο επικράτησης των τάσεων ρευστοποίησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities.

Η στάση αυτή εξηγείται, όπως επισημαίνει, από την ολοκλήρωση του εξαμήνου και την κατοχύρωση μέρος των κερδών της χρήσης από την θεσμική διαχείριση και την σχετικά «άνυδρη» περίοδο που ακολουθεί έως το τέλος του καλοκαιριού.

Παρόλα αυτά το εποχικό βάδισμα των αποδόσεων δεν αποτελεί κάποιο δόγμα καθώς η φετινή χρηματιστηριακή συγκυρία διακρίνεται από αυξημένη εταιρική κερδοφορία σε επίπεδα ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη χρήση, αυξημένη συμμετοχή επενδυτών και νέων κωδικών και έντονη κινητικότητα στο πεδίο των εταιρικών εξαγορών.

Ο Ιούνιος αλλά και το β’ εξάμηνο γενικότερα, έχουν και νέα θετικά δεδομένα για τις αγορές, με την αρχή του κύκλου μείωσης των επιτοκίων να αποτελεί ίσως το κορυφαίο. Η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ βρίσκεται συνεπώς στο επίκεντρο με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναμένουν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο παρεμβατικό επιτόκιο ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις αναφορικά με την προοπτική περεταίρω μειώσεων μέσα στην χρονιά. Σύμφωνα με τη Citi, η ιστορία υποδηλώνει ότι μετά την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων: 1) οι μετοχές κινούνται συνήθως 10% υψηλότερα στους 12 μήνες που ακολουθούν, 2) οι δείκτες P/E αυξάνονται κατά 10% κατά μέσο όρο, 3) δεν υπάρχει σαφές μοτίβο στη σχετική απόδοση Ευρώπης έναντι ΗΠΑ ή κυκλικών vs αμυντικών αγορών/κλάδων και μετοχών, και (4) όλοι οι κλάδοι κινούνται υψηλότερα.

Η ανοδική τάση δεν έχει χαθεί για το Χ.Α, όμως για να επιστρέψει στο επίπεδο-ορόσημο των 1.500 μονάδων, απαιτούνται φρέσκα νέα και αύξηση τζίρου, με τα πρόσφατα placements να έχουν περιορίσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Αν και υπάρχουν θετικοί καταλύτες για το Χ.Α ωστόσο δεν σηματοδοτούν στην παρούσα φάση την εκδήλωση αυξημένου ενδιαφέροντος από πλευράς εγχώριων επενδυτών, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Την ίδια ώρα οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι οι γενναιόδωρες αποδόσεις που έχουν ήδη καταγραφεί στην ελληνική αγορά φέτος συνιστούν ισχυρό κίνητρο για κατοχύρωση κερδών, σε συνέχεια της φανερής αδυναμίας για υπέρβαση των 1.500 μονάδων.

Σε αυτούς τους καταλύτες τοποθετούνται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών για το α’ τρίμηνο, με αυτές της Lavipharm, της Autohellas, της Aegean, της Infoquest να είναι ικανοποιητικές και ελπιδοφόρες για τη συνέχεια και σε κάποιες περιπτώσεις (όμιλος Ideal, ΕΧΑΕ, Epsilon Net) εξαιρετικές, σε συνέχεια εκείνων των τραπεζών.

Παράλληλα, ο μέχρι τώρα απολογισμός των ύψους 3,4 δισ. ευρώ των placements 8 εισηγμένων των τελευταίων 9 μηνών, συνιστούν ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές των εταιρειών από τους διεθνείς επενδυτές, ενώ στο εγγύς μέλλον πιθανολογούνται και νέα, όπως για το 18% της ΕΤΕ, το νέο ποσοστό στη ELLENiQ Energy, πακέτο της Trade Estate και της Βιοχάλκο/Cenergy κοκ.

Ταυτόχρονα, σε βάθος χρόνου ο κανονισμός του Χ.Α. θα αναγκάσει αρκετές εταιρείες να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες διασποράς αν επιθυμούν να παραμείνουν στη ρυθμιζόμενη αγορά. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τους νέους κανόνες που διέπουν στο εξής την εισαγωγή νέων εταιρειών στην Κύρια αγορά, η αρχική διασπορά θεωρείται επαρκής όταν είναι τουλάχιστον 25% του συνόλου των μετοχών της ίδιας κατηγορίας, κατανεμημένη σε τουλάχιστον 500 πρόσωπα, ή σε τουλάχιστον 300 πρόσωπα με παράλληλο διορισμό τουλάχιστον δύο ειδικών διαπραγματευτών. Κατά παρέκκλιση, επιτρέπεται διασπορά σε ποσοστό τουλάχιστον 15% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Η επαρκής διασπορά θα ελέγχεται δύο φορές το χρόνο σε εξαμηνιαία βάση (Ιανουάριο και Ιούλιο) με βάση την κεφαλαιοποίηση της αρχικής εισαγωγής και τη μέση διασπορά κάθε εξάμηνης περιόδου που αφορά ο έλεγχος.

Σε περίπτωση που μειωθεί η διασπορά κάτω του επιτρεπτού ποσοστού και η συγκεκριμένη μετοχή δεν είναι υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, παρέχεται προθεσμία έξι μηνών για την αποκατάσταση, με δυνατότητα παράτασης επιπλέον έξι μηνών. Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης αποκατάστασης, η μετοχή θα μεταφέρεται στην κατηγορία Επιτήρησης εφόσον η διασπορά είναι τουλάχιστον 10%, ενώ εάν το ποσοστό υπολείπεται του 10%, θα αναστέλλεται άμεσα η διαπραγμάτευση προς διαγραφή.

Για τις ήδη εισηγμένες εταιρείες και σε ότι αφορά τη διασπορά, ο πρώτος έλεγχος επάρκειας θα διενεργηθεί τον Ιούλιο 2025 με βάση τη μέση κεφαλαιοποίηση και τη μέση διασπορά του α’ εξαμήνου του 2025. Το ποσοστό επαρκούς διασποράς που υποχρεούται να τηρεί κάθε εισηγμένη σε συνεχή βάση, ανέρχεται σε τουλάχιστον 25% του συνόλου των κοινών μετοχών όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση είναι κάτω των 200 εκατ. ευρώ, ή σε τουλάχιστον 15% όταν η κεφαλαιοποίηση είναι μεγαλύτερη.

Επιστρέφοντας στα του ταμπλό, μπορεί να είδαμε διόρθωση παρόλα αυτά έχουμε συνέχιση των στοχευμένων τοποθετήσεων μέσω πακέτων σε επιλεγμένες εταιρείες από πλευράς ξένων θεσμικών. «Αυτό δείχνει ότι την αγορά συνεχίζουμε και την βλέπουμε μεσομακροπρόθεσμα με τους αγοραστές να συνεχίσουν να διψάνε για τοποθετήσεις εκτός ταμπλό στην ρηχή αγορά μας», όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Έτσι λοιπόν η διάθεση του 5% του Μυτιληναίου είναι ένα σημαντικό γεγονός για την αγορά και μάλιστα προμηνύει εξελίξεις. Η μελλοντική είσοδος στο Αγγλικό χρηματιστήριο ετοιμάζεται και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μυτιληναίος έχει σχέδιο για τα μετρητά  που εισέπραξε.

Τα αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων φαίνεται να δικαιολογούν εύκολα τις αποτιμήσεις ενώ η ελληνική αγορά είναι σαφώς φτηνότερη από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό δείχνει πως ο στόχος των 1.600 μονάδων στον Γενικό Δείκτη το 2024 είναι ένα πολύ πιθανό «στοίχημα»…

Facebook Comments