Τον περασμένο Ιανουάριο  είχα γράψει  ένα άρθρο με θέμα την επιστολική ψήφο, που η κυβέρνηση τότε επεδίωκε και το κατάφερε να την επιβάλλει σαν επιλογή για τους ψηφοφόρους.

Την χαρακτήρισα σαν εργαλείο νοθείας, κάτι που έχει αποδειχθεί επανειλημένα σε χώρες που την επιτρέπουν και εξηγεί γιατί τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών δεν χρησιμοποιούν την επιστολική ψήφο.

Σαν παράδειγμα, είχα αναφέρει χαρακτηριστικά πως στις ΗΠΑ το 2020, σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, ενώ οι ψηφοφόροι που πήγαν στις κάλπες έδωσαν σημαντικό προβάδισμα στον Τραμπ έναντι του Μπάιντεν, όλα άλλαξαν την επόμενη ημέρα όταν εκατοντάδες χιλιάδες επιστολικές ψήφοι εμφανίστηκαν σε κέντρα καταμέτρησης ψήφων και μέτρησαν δίχως καν να γίνει επιβεβαίωση ή επικύρωση της γνησιότητας των υπογραφών ή αν τα ονόματα είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους ή αν αυτοί που ψήφισαν ζούνε.  Περιέργως,  τα 70-90% των επιστολικών ψήφων ήταν για τον Μπάιντεν.

Επίσης, στην Γαλλία η επιστολική ψήφος καταργήθηκε από το 1975, όταν  ανεκαλύφθη μαζική απάτη, όπου κλάπηκαν ή αγοράστηκαν ταχυδρομικά ψηφοδέλτια και οι ψηφοφόροι ψήφισαν πολλαπλά και πολλές επιστολικές ψήφοι εστάλθηκαν από άτομα που ήταν νεκρά για χρόνια.

Όλα αυτά βέβαια τα γνωρίζει η κυβέρνηση. Όμως ο δελεασμός της νοθείας ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αγνοήσει. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών  και οι ανεξήγητες  διαφορές μεταξύ επιστολικών ψήφων και ψήφων της κάλπης, απέδειξαν και πάλι γιατί η επιστολική ψήφος μπορεί να αποτελεί εργαλείο νοθείας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στην Α’ Αττική,  το κυβερνών κόμμα της ΝΔ έλαβε 54.29% από επιστολική ψήφο αλλά μόνο 32,31% των ψήφων της κάλπης, Σημαντικές διαφορές υπήρξαν επίσης σε πολλές άλλες περιοχές όπως στο Ρέθυμνο, Κοζάνη, Χαλκίδα , κλπ.

Τι πράγματι συνέβη; Θα απαιτηθούν μήνες, τεράστιο δυναμικό προσωπικό και χρηματικά ποσά για να μάθομε την αλήθεια,  Ακόμη και σήμερα, αμφιβάλλω αν γνωρίζομε τι είδους εποπτικά και ελεγκτικά μέτρα και μηχανισμοί χρησιμοποιούνται για την εξακρίβωση της αυθεντικότητας των ονομάτων, διευθύνσεων και υπογραφών των επιστολικών ψηφοφόρων, αν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ζούνε.

Ούτε γνωρίζομε πόσες επιστολικές ψήφοι, δεν μέτρησαν και εσκεμμένα κατεστράφησαν.  Θα αναφερθώ και πάλι  στις προηγούμενες εκλογές στις  ΗΠΑ χιλιάδες επιστολικοί ψήφοι βρέθηκαν αμέτρητοι σε σκουπιδότοπους, Τι κοινό είχαν; Ήταν όλοι ψήφοι για τον Τραμπ.

Επίσης, καθώς μία πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών επέλεξαν την αποχή, υπάρχει το πιθανό ενδεχόμενο πολλοί να πούλησαν τις υπογραφές τους ή κάποιοι εν αγνοία τους, χρησιμοποίησαν τα ονόματα τους πλαστογραφώντας τις επιστολικές ψήφους.  Αναρωτιέμαι πόσοι ψηφοφόροι που επέλεξαν αποχή στις εκλογές το έκαναν ή ακόμη έχουν ψηφίσει με επιστολική ψήφο δίχως οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Σε άλλες χώρες, υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις ψηφοφόρων που όταν πήγαν να ψηφίσουν στην κάλπη, τους το απαγόρευσαν καθώς έκπληκτοι ενημερώθηκαν ότι είχαν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο.

Δεν υπάρχει ουδεμία αμφισβήτηση ότι τα επιστολικά ψηφοδέλτια είναι πιο επιρρεπή σε κλοπή, εξαγορά, τροποποίηση και πλαστογραφία,  επειδή είναι ο μόνος τύπος ψηφοδελτίων που συμπληρώνονται σε απαρατήρητο και μη εποπτευόμενο περιβάλλον.

Με την επιστολική ψήφο, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα νέο κλίμα διαφθοράς και υπομόνευσης των δημοκρατικών θεσμών. Παράλληλα, δημιουργεί μία νέα διαβρωμένη τάξη  πολιτών, που λόγω κομματικής προσήλωσης,  δεν έχουν πρόβλημα να συμμετέχουν στην συγκομιδή, παραποίηση και πλαστογραφία επιστολικών ψήφων  προκειμένου το κόμμα τους να κερδίσει.

Όμως αμφιβάλλω αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών, καθώς το μόνο που την απασχολεί είναι να παραμείνει στην εξουσία. Και για αυτό, χρειάζεται κάθε ψήφο, νόμιμη ή παράνομη.

Facebook Comments