Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όλο το πολιτικό σύστημα, έφερε ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στην κεντροαριστερή αντιπολίτευση παρά στο κυβερνών κόμμα της ΝΔ.

Κι ο λόγος κατά τη γνώμη μου οφείλεται στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που παρά τις όποιες αστοχίες και τα λάθη, παραμένει ο πιο αξιόπιστος πολιτικός ηγέτης για τη διακυβέρνηση της χώρας. Η Ελλάδα, όπως οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου αυτό το διάστημα, μαστίζεται από ορισμένα πολύ σοβαρά και βαθιά προβλήματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την οικονομία αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας.

Είναι αναμφίβολο ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα και στο κόστος στέγασης, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές κοινωνίες αυτή την περίοδο, συνέπεια της παγκόσμιας αναταραχής εξαιτίας της πανδημίας και των πολέμων. Που είχαν οδηγήσει στην διατάραξη της εφοδιαστικής και παραγωγικής αλυσίδας και στην αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας της αυξημένης κυκλοφορίας του χρήματος από τα ισχυρά κράτη της Δύσης, στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Ένα άλλο πάλι πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι δυτικές κοινωνίες είναι η αυξημένη εγκληματικότητα, στην οποία ασφαλώς συμβάλει το με τα μεταναστευτικό ρεύμα αλλά όχι μόνο αυτό, και η οποία έχει καταλήξει να είναι εφιάλτης για πολλές κοινωνίες εξ’αυτών. Στην Ελλάδα το πρόβλημα της εγκληματικότητας, το οποίο δεν ήταν από τα μείζονα πριν από μερικές δεκαετίες, έχει καταστεί ακόμα πιο βαρύ λόγω της αυξημένης παραβατικότητας των νεότερων γενεών, κι ιδίως των εφήβων. Αυτό δεν υφίστατο καν ως πρόβλημα πριν από είκοσι μόλις χρόνια. Όμως τώρα η μικροεγκληματικότητα, οι συμμορίες των εφήβων, το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αττικής και ο εφιαλτικός απολογισμός από τα τροχαία δυστυχήματα, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του οργανωμένου εγκλήματος, καθιστούν το θέμα της ασφάλειας στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Αυτό άλλωστε καταγράφουν όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης που βλέπουν διαρκώς το φως της δημοσιότητας. Μόλις τις τελευταίες μέρες, τέσσερις διαφορετικές σφυγμομετρήσεις επιβεβαιώσαν του λόγου το ακριβές.

Και όμως παρά τα προβλήματα αυτά, και παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια, ο  γάμος τον ομόφυλων ζευγαριών, και μια σειρά προβλημάτων της καθημερινότητας προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις στην συντηρητική βάση  της Νέας Δημοκρατίας, το κυβερνών κόμμα παραμένει ο αναμφίβολος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο απόλυτος πολιτικός ηγέτης για τη χώρα. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι παρά τα πρόβληματα που υπάρχουν  στη χώρα το κύρος του Μητσοτάκη παραμένει αλώβητο. Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζει μόνον μια πολυκερματισμένη αντιπολίτευση η οποία δεν την απειλεί σε καμία περίπτωση. Αλλά και ότι η αντιπολίτευση αυτή, ιδίως, προς τα αριστερά της, δεν έχει τη δυνατότητα ακόμα κι αν ο όλη μαζί συσπειρωθεί να φτάσει τα δικά της δημοσκοπικά ποσοστά. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του τόπου.

Το αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας που καταγράφουν οι έρευνες της κοινής γνώμης και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είναι καταρχήν, κατά τη γνώμη μου, θετικό. Διότι η χώρα διαθέτει μια σταθερή κυβέρνηση την οποία εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός, παρά τα όποια παράπονα του. Η πολιτική σταθερότητα είναι εγγυημένη και αυτό εκ των πραγμάτων θα έχει θετικό αποτέλεσμα και στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου προϊόντος του χρόνου. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που θα μπορούσε να έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και αυτό καταγράφεται και στις αντιλήψεις των πολιτών. Βεβαίως υπάρχει και ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από όλη αυτή την κατάσταση. Αυτό που έχουμε εντοπίσει πολλές φορές από την στήλη αυτή, το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν φαινόμενα εφησυχασμού και αλαζονείας εντός της κυβέρνησης. Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να τα αποτρέψει.

Facebook Comments