Κατά την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας για τους δήμους που επεξεργάζεται το ΥΠΕΣ και έχει ως στόχο του την ύπαρξη ενός ενοποιημένου κώδικα λειτουργίας για την τοπική αυτοδιοίκηση με διασαφήνιση των αρμοδιοτήτων τους.

Ωστόσο, δε δίστασε να δείξει την αγανάκτησή του για τη στάση πολλών δήμων απέναντι στα αδέσποτα ζώα, των οποίων έχουν την αρμοδιότητα, και να απαντήσει σε υψηλούς τόνους.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, φέρεται να είπε απευθυνόμενος στον κ. Λιβάνιο: «Πάρτε πίσω την αρμοδιότητα, έχουμε γεμίσει σκυλιά, δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση». Τότε ο υπουργός απασφάλισε και ανέβασε τους τόνους απαντώντας του προσωπικά αλλά και δίνοντας το μήνυμα σε όλους τους αυτοδιοικητικούς: «Τι έχετε κάνει την επιδότηση για τα αδέσποτα; Είναι μεγάλο το νούμερο. Δεν είμαι ευχαριστημένος από πολλούς δήμους για τα αδέσποτα. Αν είναι να αφαιρούμε αρμοδιότητες τότε οι δήμοι να γυρίσουν όπως παλιά που μάζευαν μόνο τα σκουπίδια». Όπως επεσήμανε, η επιδότηση για την διαχείριση των αδέσποτων αυξήθηκε κατά είκοσι φορές τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Λιβάνιος ασχολείται προσωπικά με το ζήτημα προστασίας των ζώων, εξάλλου είναι ο βασικός συντάκτης του ισχύοντος νόμου 4830/2021, αλλά είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσο ξεκάθαρα και τόσο έντονα αποδοκιμάζει τις δημοτικές αρχές που δε πράττουν τα δέοντα βάσει των υποχρεώσεών τους και τους δημάρχους που αρνούνται της αρμοδιότητάς τους. Μια αποδοκιμασία που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων όσον αφορά τον ελλιπή ελεγκτικό μηχανισμό για τους δήμους και τη δράση τους ιδίως όσον αφορά την διαχείριση και πρόληψη αδέσποτων ζώων.

Facebook Comments