Τον τελευταίο καιρό, καθώς παρακολουθώ, μαζί με όλους τους Έλληνες, τα όσα παράλογα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται και ξαναέρχεται στο μυαλό μου η κλασική φράση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο φρενοκομείο».

Προφανώς ο Κ. Καραμανλής δεν θα μπορούσε να προβλέψει όσα συμβαίνουν σήμερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και τα μικρά προσωπικά συμφεροντάκια κι οι σκοπιμότητες, έχουν υποκαταστήσει τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με αλληλοσεβασμό, αξιοπρέπεια και πολιτικά επιχειρήματα. Είναι αδιανόητο. Όσα χρόνια παρακολουθώ την πολιτική ζωή του τόπου, κι είναι πολλά από την μεταπολίτευση και μετά, τέτοιες καταστάσεις, δεν μπορούν να εξηγηθούν ούτε με τον ορθολογισμό ούτε καν με το θυμικό, που χρειάζεται να διακατέχουν τους υπεύθυνους πολιτικούς.  Και δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι από την εποχή, που ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε ξαφνικά το 2012 σε κόμμα εξουσίας, λόγω της τρομακτικής αναστάτωσης των μνημονίων, οι ουσιαστικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν για να παραμείνει κόμμα όχι μόνο δεν έγιναν αλλά κινδυνεύει να μετατραπεί και πάλι σε κόμμα του πολιτικού περιθωρίου.

Κι αυτό δεν είναι καλό για το πολιτικό μας σύστημα. Κάποιοι ίσως να ισχυριστούν οτι τι μας αφορά εμάς στη ΝΔ τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, θα έπρεπε να χαιρόμαστε για την πολιτική του κατρακύλα. Δεν ισχύει. Θεωρώ οτι η χώρα έχει ανάγκη από ένα υγιές πολιτικό σύστημα. Και φυσικά χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση, που με υπευθυνότητα και συνταγματική υποχρέωση θα ασκεί λυσιτελώς τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες της. Αυτό είναι το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Στέφανου Κασσελάκη, των βουλευτών και των στελεχών του κόμματος του. Πράγματι οι προσωπικές τους ματαιοδοξίες, φιλοδοξίες, σκοπιμότητες δεν μας αφορούν. Αλλά αφορά και τη ΝΔ και το πολιτικό σύστημα και πάνω από όλους την ίδια την πατρίδα η λειτουργικότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ιδίως, η άποψη μου είναι ότι όσο σοβαρότερα κι αποτελεσματικότερα είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα, τόσο καλύτερη κι αποτελεσματικότερη θα γίνεται η κυβέρνηση επ’ ωφελεία της πατρίδας και της κοινωνίας. Κακά τα ψέματα. Όταν η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ασκήσει με σοβαρότητα τα καθήκοντα της, αυτό οδηγεί σε δυσλειτουργία και την κυβέρνηση. Ο φόβος μου, από πέρυσι που η ΝΔ είχε πετύχει την μεγάλη εκλογική της νίκη, ήταν μη τυχόν κι αναπτυχθούν φαινόμενα εφησυχασμού κι αλαζονείας στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, που έχει την σωφροσύνη να το καταλάβει αυτό, έκανε ότι ήταν εφικτό για να καταπολεμήσει αυτά τα φαινόμενα. Και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Αλλά δεν αρκούν. Γιατί άνθρωποι είμαστε. Κι όταν μειώνεται ο έλεγχος κι η πίεση από την αντιπολίτευση κι η κυβέρνηση κινδυνεύει με χαλάρωση. Κι αυτό δεν είναι καλό ούτε για τα κόμματα ούτε για κανένα. Και πάνω από όλα για τη χώρα και το κοινωνικό σύνολο, των οποίων είμαστε όλοι υπηρέτες

Αυτό όμως φοβάμαι ότι δεν το αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς είναι εγκλωβισμένοι στα προσωπικά τους δεν κατανοούν ότι με τον τρόπο αυτό υποτιμούν και τους εαυτούς τους αλλά και το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Η πολιτική δεν επιτρέπεται να συνεχίσει να ευτελίζεται με τέτοιο τρόπο

Facebook Comments