Την τρίτη μείωση του βασικού της επιτοκίου για το 2024 πραγματοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζοντας τη χαλάρωση της πολιτικής της στη σκιά των αδύναμων ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και ενώ τα τελευταία στοιχεία της Eurostat τοποθετούν τον πληθωρισμό κάτω και από τον επίσημο στόχο του 2%.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ, το Δ.Σ. αποφάσισε να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Συνεπώς, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν στο 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα, με ισχύ από 23 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση να μειωθεί το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων – το επιτόκιο μέσω του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο διαμορφώνει τη νομισματική πολιτική – βασίζεται στην ενημερωμένη εκτίμησή του όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Οι εισερχόμενες πληροφορίες για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η αποπληθωριστική διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάζονται επίσης από πρόσφατες καθοδικές αναθεωρήσεις σε δείκτες οικονομικής δραστηριότητας που αιφνιδίασαν [downside surprises]. Εν τω μεταξύ, οι όροι χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικοί.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει προς τον στόχο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις από την πλευρά του κόστους εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται σταδιακά με τα κέρδη να αντισταθμίζουν εν μέρει την επίδραση των υψηλότερων μισθών στον πληθωρισμό.

Facebook Comments